Facebook hozzászólás
237

Szenzáció! Memóriamatrica kerül a mélyhűtött termékekre

A mirelit áruk elterjedése alapjaiban változtatta meg élelmiszerfogyasztási szokásainkat. A gyorsfagyasztott termékek egyszerűbbé tették ugyan a háziasszonyok dolgát, de a mélyhűtött élelmiszerekkel azért kellő elővigyázatossággal kell bánni. A BASF legújabb fejlesztése ebben támogatja a konyhák tündéreit. 

A jégszekrények a múlt század húszas éveiben terjedtek el a háztartásokban és később, a mélyhűtés lehetőségével az élelmiszerek lejárati ideje is jelentősen meghosszabbodott. Napjainkban már el sem tudjuk képzelni a konyhát mirelit termékek nélkül, de ezek fogyasztásánál nem árt odafigyelni, hiszen a gondatlan kezelés miatt már egyszer kiolvadt élelmiszerek komoly veszélyt jelenthetnek az egészségünkre. A mélyhűtőben tett sarkvidéki expedícióink során könnyen arcunkra fagyhat a mosoly, amikor nem tudjuk biztosan megállapítani, hogy a kiszemelt élelmiszer hűtése vagy éppen a lejárati ideje megfelel-e még a biztonságos fogyasztáshoz. Ezeket a kellemetlen meglepetéseket előzheti meg egy apró innováció, amely újfent a kémia világából érkezett a hétköznapokba.

Egyszerű matricával az élelmiszerbiztonságért

A BASF által kifejlesztett idő-hőmérséklet címke a gyártástól az elfogyasztásig követi az élelmiszer hűtési fázisait, így a vásárló a jelölésre pillantva azonnal meggyőződhet arról, hogy megfelelő módon lett-e az étel fagyasztva és tárolva addig a pillanatig, amíg az áru a konyhai mélyhűtőbe nem került. Az „OnVu™ ICE” idő-hőmérséklet indikátor olyan intelligens címke, amely az élelmiszer csomagolásán felügyeli a hűtési-, illetve mélyhűtési folyamatot, és megjeleníti az adott termék aktuális állapotát. A kis matrica a hőmérséklettől függően változtatja a színét: minél sötétebb, annál pontosabban tartották be a hűtési-, mélyhűtési előírásokat.

Az „OnVu™ ICE” olcsó és egyszerűen használható megoldás: a hőmérsékletérzékelő festékkel nyomtatott hőmérő szimbólumot a termék saját címkéjére ragasztják vagy – csomagoló gépsor esetén – közvetlenül a csomagolásra. Az intelligens matricát ultraviola fénnyel aktiválják, amely pillanattól kezdve az indikátor pontosan ellenőrzi a hűtési-, mélyhűtési láncot. Fagyasztott állapotban, illetve tartományban az „OnVu™ ICE” mélykék marad egészen addig, amíg a hőmérséklet folyamatosan mínusz 18oC alatt van. Ha a hőmérő közepe nem világosabb, mint a referencia színként szolgáló körvonala, akkor a hűtési folyamat nem szenvedett el nyilvánvaló kimaradást, magyarán a termék nem olvadt ki az előtt, mielőtt a mélyhűtőnkbe, majd a konyhaasztalunkra kerülhetett volna. Ugyanakkor a csomagoláson megadott fogyaszthatósági időtartam is érvényes marad, mert az idő múlásával bizony a kis hőmérő is kivilágosodik.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!