Támadás a kilók ellen
Nem az életmódmagazinokban kell keresni a megoldást, ezek számos esetben szakszerűtlen információkat tartalmaznak – szögezi le a belgyógyász..
Diéták hússal, hallal, zöldségekkel
A legnagyobb népszerűségnek azonban hazánkban is a filmcsillagokkal, énekesekkel „reklámoztatott”, életmódmagazinokban bemutatott diéták örvendenek, így a húst hússal ajánló Atkins-diéta, az ennek majdhogynem ellentmondó ovo-lakto-vegetáriánus diéta, vagy a halakra „épített” Perricone-diéta. Mindannyiuk „ars poeticájának” lényege, hogy csökkentse, vagy – mint a megboldogult professzor menüje – teljesen felszámolja a hízásért főbűnös szénhidrátok bevitelét a szervezetbe.
– Az egyoldalú diéták azonban hosszabb távon nehezen kezelhető hiánybetegségeket okozhatnak – hívja fel a figyelmet dr.Zombory Ildikó belgyógyász főorvos.
Ugyanúgy, mint a fogyási céllal vásárolt tabletták esetében, a kúra által előírt napok „teljesítésével” az emberek tiszta lelkiismerettel nyitják ki a hűtő ajtaját, ami ahhoz vezethet, hogy hetek-hónapok alatt visszahízzák, vagy „túlhízzák” korábbi súlyukat.
– Nem az életmódmagazinokban kell keresni a megoldást, ezek számos esetben szakszerűtlen információkat tartalmaznak – szögezi le a belgyógyász.
Háziorvostól dietetikusig
A szakember véleménye szerint a helyes út a háziorvosnál kezdődik, aki a tudott betegségek függvényében különböző vizsgálatokra – így vérvételre – küldheti a pácienst, majd a laboreredményekkel dietetikushoz, azaz táplálkozási szaktanácsadóhoz kell fordulni. Ez azonban távolról sem olyan egyszerű, ugyanis a szolgáltatás nem képezi az alapellátás részét, vagyis dietetikusra csak fekvőbetegek tarthatnak igényt.
– Más lehetőség nemigen kínálkozik, mert a dietetikusi szakma vállalkozói minőségben Magyarországon elvétve található meg – tudatta lapunkkal Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke. Igaz, a minőségi „fogyiklubok” és szépségfarmok, valamint a wellness-szállodák többnapos fogyókúrás csomagjai jobbára a 70 ezertől akár 200 ezer forintig terjedő „alapárukban” tartalmazzák a dietetikai tanácsadást is.
– A különböző fogyókúrás módszerek csak általános megoldást kínálnak, pedig az elhízás – de a kóros soványság is – egyénre szabott, a többi betegséghez, valamint az étkezési szokásokhoz is igazodó étrendet kíván – mondja Laki Anita dietetikus.
A szaktanácsadás nemcsak egy találkozást igényel, a súlytöbblet és az időközben felmerülő problémák függvényében több hónapon vagy akár egy éven át is rendszeresen felülvizsgálatokra kerül sor. Az MDOSZ elnöke szerint a vállalkozó dietetikusok alacsony száma a szakma halvány társadalmi ismertségében és elfogadásában gyökerezik, de azok közül is, akik tudnak a szolgáltatásról, kevesen fizetik meg a 3-4 ezer forintos óradíjat, ami a többszöri találkozások során változhat. Ám piaci információink szerint vannak dietetikusok, akik a pácienstől függően akár havi 60 ezer forintot is elkérnek a személyre szabott menü elkészítéséért.
Hozzászólás zárolva.