Támadás a kilók ellen
Nem az életmódmagazinokban kell keresni a megoldást, ezek számos esetben szakszerűtlen információkat tartalmaznak – szögezi le a belgyógyász..
A szaktanácsadók pár éve megalakult szövetsége az alapellátásba való bekerülés mellett tör lándzsát, indoklásuk szerint ugyanis a táplálkozási rendellenességeket – így az elhízást is – elsősorban megelőzni kell, amit a dietetikusi szakma széles körű hozzáférhetőségét és elismertségét feltételezi. Jó példa a szakma megítélésére, hogy míg egy hőmérőzés az OEP által finanszírozott szolgáltatások listáján 20 pontot ér, addig egy teljes táplálkozástudományi felmérés és egyéni menü felállítása mindössze 40-et.
– Ma Magyarországon százötven-kétszáz betegre jut egy dietetikus, ami gyakorlatilag nem teszi lehetővé a tanácsadást – tudtuk meg Henter Izabellától, az MDOSZ főtitkárától.
Egészségnevelés
Ezzel szemben – igaz, Európában egyedül – Svájcban a dietetikusok szolgáltatásai szerepelnek a finanszírozott ellátások körében. A piacközpontú svájci tébé az első konzultációt 66 euróra, a további öt foglalkozást 48 euróra taksálja, és ha a dietetikus még ekkor sem éri el a kívánt eredményt, a hatodik találkozás után már csak 20 és 30 euró között fizet a biztosító. Nagy-Britanniában az első találkozásért 8-12 ezer forintnak megfelelő összeget számítanak fel a dietetikusok.
– A szigetországban az egészségnevelés sokkal nagyobb publicitást nyer, hetente több tévé- és rádióműsort moderál az ottani szakmai szövetség – mondja a főtitkár.
Az általános iskolák első óráin az általános műveltséget „szondázó” kifestőkönyvet kapnak a brit kisiskolások, amely többek közt a dietetikus szerepéről is faggatja őket. A brit tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy nem lehet elég korán elkezdeni. A jelenlegi helyzetre alapozó felmérések szerint ugyanis 10-15 éven belül a britek közel háromnegyede túlsúlyos lesz, a felnövő fiatal korosztály pedig egyre esélyesebb arra, hogy szüleinél hamarabb hal meg. Tehát a tudatformálás nem bizonyul túl hatékonynak, főleg amíg a brit gyerekek a dietetikus személyét körbejáró kifestőkönyvük színezésébe fektetett energiát nagyszünetben a gyorséttermek étlapjáról pótolják.
Nagy Tivadar
2004/3 Piac és Profit
Hozzászólás zárolva.