Tévhitek a tejről
Annak ellenére, hogy a gyermekes háztartások 30%-kal több tejet fogyasztanak, 5-6 alkalommal többször és alkalmanként 1 literrel több tejet is vásárolnak az átlagnál, a GfK Piackutató Intézet felmérése szerint mégis már a fiatal gyermekek körében is megjelennek a tejjel, különösen a hőkezelt tejjel kapcsolatos tévhitek.
A 8-14 évesek körében végzett felmérés szerint a gyerekek, amíg szülői felügyelet alatt állnak, sokszor, gyakran és szívesen fogyasztják ezt az egészséges italt. A tej a gyerekek egyik kedvenc itala, ahogy nőnek, mégis egyre inkább más italok, pl. üdítőitalok kerülnek a vágyott italok közé. A 10-12 éves korcsoportnál már kialakul az a felnőttek körében is elterjedt tévhit, miszerint az UHT tejben tartósítószer van, ez pedig tovább erősödik a 13-14 éveseknél. Az ok elsősorban az ismeretek hiánya: akárcsak a felnőttek, a gyerekek sincsenek tisztában azzal, hogy ez a tejtípus a hőkezelésnek és a csomagolásának köszönhetően őrzi meg sokáig minőségét. A Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikájának dietetikusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a tej gyerekkorban különösen fontos élelmiszer, mert míg a növényekből a kalcium mindössze 5-10%-a tud felszívódni, addig fiatalkorban a tejből kalciumtartalmának 60%-a hasznosul.
Öröklik a gyerekek szüleik tejjel kapcsolatos tévhiteit?
2010-ben és 2011-ben a Tetra Pak Hungária Zrt. felmérése kimutatta, hogy a magyar felnőtt lakosság körében számos tévhit él a tejjel kapcsolatban. Ilyen az, hogy az UHT tej tartósítószert tartalmaz, hogy tejpor és víz keveréke vagy, hogy egyéb mesterséges anyagok hozzáadásával őrzi meg minőségét akár hónapokig is, hűtés nélkül. Annak érdekében, hogy megvizsgálja, mikor és hogyan jelennek meg e tejhez fűződő tévhiteink, a Tetra Pak Hungária Zrt. felkérésére a GfK Piackutató Intézet felmérést végzett a 8-14 éves gyermekek körében a tejről.
A három korcsoportban (8-9 évesek, 10-12 évesek és 13-14 évesek) végzett felmérés alapján a gyerekek egyaránt ízletes, finom és egészséges italként nevezték meg a tejet, mégis már a második korcsoportnál megjelenik az a tévhit, miszerint a tej, ezen belül is az UHT tej tartósítószert tartalmaz.
„A gyerekek tejjel kapcsolatos spontán reakciója kizárólag pozitív, azonban már a 10-12 éves korcsoportban megjelenik az a tévhit, miszerint a tejben tartósítószer van, ami a 13-14 éves körében tovább erősödik” – mondta Sánta Zoltán, a GfK Piackutató Intézet ügyfélcsoport vezetője, a kutatás irányítója. „A megjelenő tévhit a fiatalabb, 8-12 éves gyerekek bizalmát a tejben még nem befolyásolja, de az idősebb, 13-14 évesek már más, jelenleg szüleik által tiltott, de a kortársak között népszerű italokat is fogyasztanak” – tette hozzá a szakember.
Hozzászólás zárolva.