Tévhitek a tejről
Annak ellenére, hogy a gyermekes háztartások 30%-kal több tejet fogyasztanak, 5-6 alkalommal többször és alkalmanként 1 literrel több tejet is vásárolnak az átlagnál, a GfK Piackutató Intézet felmérése szerint mégis már a fiatal gyermekek körében is megjelennek a tejjel, különösen a hőkezelt tejjel kapcsolatos tévhitek.
A gyerekek tejtől való fokozatos elpártolásának okai között szerepel az az ellentmondásos szülői viselkedés is, hogy a szülők ugyan ösztönzik a gyerekek egészséges tejfogyasztását, de ők maguk már gyakran nem isszák azt. Emellett nem magyarázzák el elég alaposan a gyerekeknek a tej összetevőinek táplálkozás-élettani hatásait. E hiányosságot tetézi az is, hogy az iskolában sem esik szó arról, hogyan jutnak el az élelmiszerek a családi asztalra.
Miért gyermekkorban a legfontosabb a tej?
A családon belül a tejfogyasztás a gyermekek számára a legfontosabb, mert az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz és mert a fehérje, a kalcium, a D vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. A gyermekek számára a tej ezért a csontok és fogazat egészséges fejlődése szempontjából alapvető fontosságú élelmiszer. Serdülőkorban egy év alatt a gyerekek átlagosan 8-10 cm-t nőnek évente, melynek minden centijéhez 20 gramm kalcium beépülését lehet számítani.
„Míg kalciumdús növények fogyasztásával az ásványi anyagnak mindössze 5-10%-a tud felszívódni a szervezetben, gyermekkorban a tejből kalciumtartalmának 60%-a hasznosul, ami nagyon fontos az egészséges csontozat kialakulásához” – mondta Czuppon Krisztina, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinikájának dietetikusa. „2-10 éves korig 800 mg, 11-18 évig pedig 1000 mg a javasolt napi kalciummennyiség. Ez már napi három pohár tejből vagy ezzel egyenértékű tejtermékből fedezhető. Az új Országos Tisztiorvosi ajánlás szerint naponta 0,5 liter tej vagy azzal egyenértékű tejtermék fogyasztása javasolt, de hazánkban sajnos alig éri el a 2 dl-t az átlagos tejfogyasztás fejenként” – tette hozzá a Tűzoltó utcai gyermekklinika dietetikusa.
Magas ásványi anyag tartalma mellett, a tej magas koncentrációban tartalmaz jó minőségű fehérjéket is. A tejfehérje a legértékesebb tápanyagfehérjék közé tartozik, mert gyors növekedést és fejlődést biztosít a gyermekeknek, felszívódása hatékony és mert esszenciális aminosavak gazdag forrása. Egy gyermek napi esszenciális aminosav szükségletét már 3 dl tej fedezi.
Hozzászólás zárolva.