Facebook hozzászólás
113

Több anyatejet kérnek kisbabáink

Bár a csecsemők számára az anyatej a legteljesebb táplálék, világszerte csak alig több mint az újszülöttek harmada (38%) kap kizárólag anyatejet az első hat hónapban – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adataiból. Pedig az élet első 1000 napjában kialakított ideális táplálkozási szokások, köztük a hat hónapig tartó kizárólagos anyatejes táplálás kritikus szerepet játszanak a felnőttkori egészség szempontjából.

Az anyatejjel táplált gyermekek ritkábban szenvednek bélfertőzésben, középfül- vagy tüdőgyulladásban, felső légúti fertőzésekben, valamint kisebb arányban fordul elő körükben a felnőttkori elhízás és a cukorbetegség is. Ugyanakkor ebben az időszakban megnő a kismamák tápanyag-, folyadék- és vitaminszükséglete, amelynek nem megfelelő bevitele jelentősen befolyásolja a szoptatás sikerét.

Kép: Wikipedia

Szoptatás idején egy egészséges, megfelelően táplálkozó nőnek is szüksége van napi 500 többletkalória bevitelére. A tejtermeléshez nélkülözhetetlen energia kétharmadát ugyanis ez fedezi, a többi a várandósság során felhalmozódott zsírraktárakból származik. Ezzel együtt a kismamák folyadékszükséglete is megnövekszik, de érdemes tudni, hogy a szervezet igényeit meghaladó, erőltetett folyadékbevitel csökkentheti a tej mennyiségét.

Rosszul állunk
A világátlaghoz képest Magyarország 4 %-kal rosszabbul teljesített 2014-ben: a csecsemők mindössze34%-a részesült kizárólagos anyatejes táplálásban élete első hat hónapjában!

Nemcsak a kalóriaigény, de a vitamin- és ásványianyag-szükséglet is megugrik szoptatáskor! Ez ugyan vegyes táplálkozással többnyire pótolható, de az egyes ételek pontos tápanyagtartalmának számon tartására kevés anyának marad ideje egy újszülött gondozása mellett, és az étrendet a szezonális zöldség- és gyümölcskínálat is befolyásolhatja.

– Kiemelt jelentősége van az étrendkiegészítő-szereknek a vegán, diétán élő kismamák étrendjében, akik csak így tudják pótolni például a B12-vitamint. A D-vitamin bevitele a változatosan étkező anyáknál is elengedhetetlen, mivel szoptatás alatt jelentősen megnő mind a baba, mind az anya D-vitamin- szükséglete, melynek képződését az esetek döntő többségében nem lehet napozással fokozni. Nehézségbe ütközhet a megfelelő mennyiségű folsav bevitele is, ebből több mint dupla akkora mennyiségre van szüksége a szoptató nőknek, mint egy átlagos felnőtt szervezetének. – figyelmeztetett Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

Fogyókúrázni felelőtlen döntés ebben az időszakban, a heti többkilós, erőteljes fogyás ugyanis a tejelválasztás csökkenését eredményezheti. A szoptatás önmagában segíti a méh összehúzódását és a várandósság előtti alak visszanyerését, valamint csökkentheti az anyánál a mell- és petefészekrák, a csontritkulás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

Arról is olvass itt, hogy miként viselkednek a kisbabák a kánikulában!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!