Facebook hozzászólás
562

Tudj meg többet a kávédról!

A világon naponta 2,25 milliárd csésze kávé fogy. A kávéivás sokunknak napi szertartást jelent: egy cappuccino a reggelihez, vagy egy gyors délutáni eszpresszó! Sokan nem tudják pontosan, milyen kávét fogyasztanak, milyen típusú kávék léteznek, és hogyan lehet keverni őket.

Kávézás, Kép: Lavazza
Kép: Lavazza

A „single-origin” (termőterület szerinti szelektált) kávét nemes, gyakran egyedi íze jellemzi. A másik lehetőség, amikor többféle kávékeveréket használunk, ezek íze, illata, aromája és kiegyensúlyozottsága az összetételtől függ. Magyarországon ezek, az édes, savanyú és keserű ízek egyensúlyával jellemezhető kávékeverékek a legnépszerűbbek. De ha már itt tartunk, Ön tudja, hogyan készülnek a kávékeverékek?

Arabica vagy robusta?

Növénytani szempontból mintegy 66 különböző kávéfaj létezik, ám a piacon közülük csupán kettőt forgalmaznak: a Coffea Arabicát (a világ kávétermelésének kétharmada) és a robusta kávé alapanyagát, a Coffea Canephorát (a termelés egyharmada). A kávébabot különböző variációkba sorolják, általában termőterület szerint. Ezeket adják el „single-origin” kávé vagy kávékeverék formájában.

A single-origin kávénak saját, jellegzetes íze van. Az arabica kávét gyakran erős, savas íz jellemez, ami a robusta kávéban nem érezhető. Az ízt más tényezők is befolyásolják, mint például a pörkölés, vagy maga a kávékészítés módja. A robusta kávé esetében magas (akár 3%) a kávébab koffeintartalma, ami karakteresebb ízt eredményez. Ebből a fajtából erős ital készül, sűrű habbal. A tökéletes végeredmény és a kiegyensúlyozott íz eléréséhez azonban keverni szokták a kávékat.

A tökéletes kávékeverék titka

A kávékeverék 100%-ban arabica, vagy vegyesen arabica és robusta lehet. A robusta kávét általában nem fogyasztják magában, hanem a keverékhez adják a kiegyensúlyozott íz elérése érdekében. Az arabica kávébabok erős aromával és ízzel rendelkeznek, édesek és enyhén savasak, míg a robusta a kávé testességét és csokoládéra emlékeztető ízét adja.

A jó minőségű keveréket különböző termőterületekről származó kávék alkotják. Minden variáció a termőterülettől kapja jellegzetes tulajdonságait. A kávétermő területeknél a tengerszint feletti magasság és az éghajlat befolyásolja az aromát és az ízt. A brazil kávébabokból például csokoládé ízű keverék készíthető, míg a közép-amerikaiakból finom, aromás keverékek. A legnagyobb méretű kávécserjék Dél- és Közép-Amerikában, Etiópiában, Vietnámban és az Indonéz szigetvilágban nőnek.

Nyári kávét kánikulában!
Kávéfogyasztási szokásaink meglehetősen sokat változtak az elmúlt években. A gyorsan felhörpintett eszpresszó és a töretlen népszerűségnek örvendő cappuccino mellett egyre többféle kávéital nyer polgárjogot a kávézókban, közöttük a különféle nyári jegeskávé-variációk.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!