Facebook hozzászólás
226

Űzd el a tavaszi fáradtságot!

A folyamatos teljesítménykényszer, a stressz rengeteg energiát fogyaszt, a túlhajszoltság első jele pedig a kimerültség, amit a szokásos tavaszi fáradtság csak tetéz. A mindezzel járó ingerlékenység a munkahelyen és otthon is csak fokozza a rossz közérzetet.  

Jótékony böjtölés

A mind gyorsabb életritmus, az egyre intenzívebb szellemi és fizikai leterheltség az érdeklődés középpontjába hozta a böjtöt, amely természetgyógyászati módszerré vált. A böjtölésnek ugyanis számos, élettanilag áldásos hatása van: segíti és felgyorsítja a betegséget kiváltó méreganyagok kiválasztását, a szervezetből való távozását, intenzíven pusztítja a baktériumokat, vírusokat, fokozza a sejtek ellenálló képességét. Gátolja a savas lerakódásokat, csökkenti a szövetek sótartalmát, a gyulladásveszélyt, nyugtatja a vegetatív idegrendszert. Eredményeként a szervezetben lévő fölösleges zsír, cukor, fehérje lebomlik és kiürül, fokozódik a szövetek rugalmassága, megszépül a bőr, javul a közérzet, nő az erőnlét, s a szervezetben lelassulnak az öregedés folyamatai. Egy-két napos lé- vagy gyümölcsböjtöt bárki beiktathat akár havonta is, hosszabb idejű, tíznapos–kéthetes kúrára viszont csak makkegészségeseknek szabad vállalkozniuk.
A böjt legfőbb kellékei a zöldségek, gyümölcsök (alma, ananász, cseresznye, megy, eper, dinnye, kivi, őszibarack, málna, szilva, szőlő), gyümölcslevek, csírák (árpa-, bab-, búza-, köles-, len-, hajdina-, csicseriborsó-, napraforgó-, rizs-, szója-, lucerna-, zab- és zsázsacsíra), magvak (lenmag, szezámmag, dió, mandula), gyógyteák (ánizs, citromfű, csalán, édeskömény, fagyöngy, gyermekláncfű, vérehulló fecskefű, csipkebogyó, cickafark, korpafű, macskagyökér, máriatövis) és gyümölcsteák, tejsavó, natúr joghurtok, méz, szénsavmentes ásványvizek, sovány halak, szárnyasok, teljes kiőrlésű lisztből, korpából, rozsból készült kenyér, hidegen sajtolt növényi olaj.

A tavasszal is könnyen – ha másképp nem, mélyhűtve – hozzáférhető zöldségek, gyümölcsök közül:
■ az alma magas rostanyag-tartalma miatt hatékonyan méregtelenít, a benne lévő pektin pedig megakadályozza a fehérjék lebomlását a bélcsatornában,
■ a cékla a legkiválóbb méregtelenítő, ásványianyag-tartalma átmossa a májat és a vesét,
■ a káposzta tisztítja a bél nyálkahártyáját,
■ a spenót is tisztító hatású, megszünteti a székrekedést, segít regenerálni az emésztőtraktus nyálkahártyáját,
■ sárgarépa magas béta-karotin-tartalma miatt kiváló antioxidáns, segíti az emésztést, tisztítja a bőrt, javítja a látást,
■ az uborka természetes vízhajtó hatású méregtelenítő,
■ a zeller erősen lúgos kémhatása révén a legintenzívebb sejtszövet-méregtelenítő.
(Forrás: Konyha & Fürdő magazin)
– k –





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!