Válság van, vagy nincs, de mi tuti, hogy borozunk
A válság alatt is növekedett a háztartások által otthoni fogyasztásra megvásárolt bor mennyisége, a növekedés azonban az olcsóbb termékeknek köszönhető. A borfogyasztáshoz kapcsolódó ismeretek nagyon hiányosak a hazai fogyasztók fejében.
Napjainkban a borfogyasztáshoz ¬– fogyasztói jelentős részénél – kellemes közérzet, könnyed ellazulás kapcsolódik. Sok borfogyasztónál a bor ivása a kis, akár családi közösségek „összehozó” itala is egyben, amit a beszélgetések alapvető részének tekintenek. A bor előnye a többi alkoholhoz képest, hogy minden évszakban megfelelő választás, télen a forralt bor kellemesen melegíti az embert, míg nyáron egy fröccs kiválóan oltja a szomjat. A bornak emellett kiemelkedő szerepe van az ajándékozásban is.
A bor ivása több fogyasztónál ebédek, főként pedig a vacsorák részét képezi. Többen már a táplálkozás egyik alapvető szakaszában találkoznak vele, hiszen a főzés során a bornak alapanyagként való használata több, közkedvelt hazai receptben is (pl. vörösborral készült pörköltek, fehérborral készült csirke és halételek) megjelenik, tágítva ezzel a borral megismerkedők, kapcsolatba kerülők körét. A fejlettebb borkultúrával rendelkező fogyasztók általában többféle bort tartanak otthon, tehát könnyen ki tudják választani a leginkább megfelelőt. A magasabb borkultúrával rendelkező fogyasztók körében megjelenik a társasági borfogyasztás néhány elengedhetetlen kelléke is: a sajt, a csokoládé és a szivar.
A borfogyasztási alkalmakból is kitűnik, hogy mennyire fontos az otthoni helyszín, hiszen az ünnepnapok, vendégségek tere is döntően az otthon. E mellett a válaszolók 25 százaléka nyilatkozott úgy, hogy legalább alkalmanként fogyaszt bort étteremben, vendéglőben.
A borfogyasztáshoz kapcsolódó ismeretek nagyon hiányosak a fogyasztók fejében. A többség jelenleg még nehezen vállalkozik új ízek megismerésére, ehelyett a régi jól bevált márkákat választja a jól ismert borvidékekről (Eger, Tokaj). A hazai fogyasztó nehezen válik meg a már jól bevált szokásaitól, nehezen változtat a fogyasztási alkalmakon.
Néhány évvel ezelőtt a bortúrák még a magasabb jövedelmű és a borok iránt fogékony fogyasztói kör szórakozása volt, azonban napjainkra ez a szabadidő töltési forma szélesebb körben elfogadottá és kedveltté vált. A borkóstolóval egybekötött pincelátogatás alkalmat nyújt megismerni az adott vidék borainak jellegzetességét, valamint a borkészítés folyamatát. A borfesztiválok kifejezetten vonzóak a borok iránt érdeklődő igényesebb szegmensbe tartozó fogyasztóknak, illetve egy-egy alkalommal az átlagfogyasztóknak is. E fesztiválok népszerűségét illetően növekedés figyelhető meg, ugyanakkor a résztvevők informáltsága ezzel kapcsolatosan jelentősen korlátozott.
Hozzászólás zárolva.