Végre vége a tavaszi fáradtságnak!
Az agy működésében tapasztalható kisebb-nagyobb zavarokért olykor csak „banális” ok, például valamely vitamin hiánya a felelős. A képességeikhez mérten rosszabb teljesítményt nyújtó iskolások vizsgálata során amerikai kutatók úgy találták, hogy a problémák felléptekor, csakúgy, mint a hasonló tünetekkel rendelkező tavaszi fáradtság jelentkezésekor is érdemes a vitaminpótlásra gondolni – tájékoztat dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője.
Alapszabályok az egészségért
A lakosság többsége nem elegendő mennyiségben fogyaszt vitaminokat és ásványi anyagokat, ám a hiány általában nem olyan mértékű, hogy hiánybetegség formájában látható legyen. Igen ritka a skorbut, de viszonylag gyakori az enyhe vitaminhiány, ennek pontos kimutatására azonban ritkán szokott sor kerülni, mivel sokféle drága laboratóriumi vizsgálatra lenne szükség. Jónéhány amerikai szakember úgy véli, hogy megéri akár egész életen át szedni az adott vitaminokat. Azt javasolják, hogy a táplálékkiegészítés programjának kidolgozásánál három fontos szabályt tartsunk be (természetesen a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a mozgásra és a szabad levegőn való tartózkodásra alapozva):
– szedjünk komplex vitamin- és ásványianyag-készítményt,
– külön is vigyünk be antioxidánst,
– fogyasszunk naponta egy evőkanál lenmagolajat.
A komplex vitamin- és ásványianyag-készítmények fogyasztásával kapcsolatban nem szabad túlzásokba esnünk. Elsődleges a kiegyensúlyozott táplálkozásból kellene fedezni a szükséges tápanyagokat, de egyes tartós vagy átmeneti időszakokban a kiegészítés szükségessé válhat.
Ilyen például a dohányzás, a legyengült immunrendszer, a változókor, a fogamzásgátló-szedés, a stresszes időszakok és a tavaszi fáradtság.
Antioxidánsok a tartós frissességért
A szabad gyökök erős reakciókészségű molekulák, az általuk okozott úgynevezett oxidációs károsodásoknak szerepük van a korai öregedésben és több kórfolyamat (daganat, szívbetegség) beindulásában. Az antioxidánsok segítenek kivédeni a szabad gyökök okozta károsodást. A béta-karotin, a szelén, az E-, a C-vitamin mind antioxidánsok, fogyasztásuk természetesen úton a legoptimálisabb.
Ideális forrásaik: sárgarépa, zeller, brokkoli, karfiol, fokhagyma, joghurt, halolaj, tojás, máj, citrusfélék, teljes kiőrlésű gabonák, tengeri halak, búzacsíra.
A lenmagolaj csodája
Napi kalóriabevitelünknek legfeljebb 30 %-ban volna szabad zsírokból (ezen belül is többszörösen telítetlenekből) származnia. Csakhogy az emberek 80 %-a túl sok zsírt, viszont túl kevés úgynevezett esszenciális zsírsavat visz be, holott ezek jótékony hatását több mint 60 féle betegségben igazolták. Nemcsak a szív- és érrendszeri, és a daganatos betegségekben, de szklerózis multiplexben, az autoimmun- és ízületi betegségekben, az allergiás és gyulladásos panaszokban szenvedőknek is ajánlják. A lenmagolaj a többszörösen telítetlen (omega-3) zsírsavak leggazdagabb forrása. Fontos tudni, hogy hő hatására károsodik, ezért nem főzni kell vele, hanem a már kész ételhez hozzáadni.
Hozzászólás zárolva.