Veszélyes élelmiszer-színezékek
A Brit Élelmiszer-biztonsági Hivatal (FSA) hat mesterséges élelmiszer színezőanyag vonatkozásában kérte az illetékes brit minisztert, szólítsák fel az ital- és élelmiszergyártókat, valamint forgalmazókat, hogy 2009 után önkéntesen mondjanak le ezek felhasználásáról. Kezdeményezte továbbá, hogy e színezékek használatát apránként az Európai Unióban előállított italok és élelmiszerek gyártási gyakorlatában is korlátozzák.
A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal egyetért azzal, hogy a szervezetbe kerülő mesterséges vegyi anyagok mennyiségét lehetőség szerint csökkenteni kell. Tekintettel arra, hogy a mesterséges színezékeknek az élelmiszerek tetszetősebbé tételén kívül semmilyen pozitív hatása nincs, a MÉBIH támogatja, hogy az előállítók tanúsítsanak önkorlátozást a mesterséges élelmiszer-színezékek alkalmazásában.
Egyúttal felhívja a figyelmet, hogy kivizsgált, engedélyezett, jogszerűen forgalomban levő és felhasználható adalékanyagokról van szó, amelyekkel kapcsolatban eddig semmilyen egészségi ártalmat nem mutattak ki. A jelen kísérletből származó adatokat sem tartották az EFSA által felkért szakértők egyértelműen bizonyító értékűnek.
Tekintettel arra, hogy valamennyi forgalomba kerülő élelmiszer esetén köteles a gyártó feltüntetni az előállítás során felhasznált összetevőket, így a színezékeket és egyéb adalékanyagokat (nevesítve vagy E-számmal) is, a fogyasztónak lehetősége van arra, hogy a termék jelölése alapján döntsön, megvásárolja-e az adott terméket. Mivel a felsorolt mesterséges színezékek elsősorban üdítőitalokban, édességekben, jégkrémekben, süteményekben fordulnak elő, ezek fogyasztásának korlátozása táplálkozás-egészségügyi szempontból is kívánatos.
Forrás: www.medipress.hu
Hozzászólás zárolva.