Facebook hozzászólás
127

Vigyázzon! Soha ne süssön így! Árthat vele!

Régóta ismeretes, hogy a sütés során rengeteg káros anyag szabadul fel a húsokból, amelyek akár rákot is okozhatnak. Ezek a rákkeltő anyagok (heterociklikus aminok-HCA) magas hőmérséklet hatására válnak ki az állati izomszövetben található aminosavakból és kreatinból.

Minél hosszabb a sütési idő, illetve minél magasabb hőmérsékleten készítjük a húst, annál valószínűbb, hogy káros anyagok is kerülnek az ételünkbe. A grillezés a legkárosabb ilyen szempontból, ezt követi a rántás és a roston sütés. A pirítás, főzés illetve a mikrohullámú sütés termeli a legkevesebb HCA-t.

A Kaliforniai Egyetem szakértői az alábbi tanácsokat adják, hogy ételünk minél egészségesebb legyen:


  • Mielőtt bármit is grilleznénk, főzzük meg, lehetőleg mikrosütőben, majd a levet, amit ereszt, távolítsuk el. Éppen hogy csak pirítsuk meg a grillen az ételt. Az előfőzés 95 százalékkal csökkenti a káros anyagok keletkezését.

  • Gyakran fordítsuk meg a húst sütés közben. Ha minden percben megforgatjuk a húst, akár teljesen kizárhatjuk a HCA-k jelenlétét. Ez azért van, mert a forgatás csökkenti a hús belső hőmérsékletét.

  • Pácoljuk be a húst sütés előtt. Ezzel szintén jelentősen csökkenthetjük a káros anyagokat.

  • Ne készítsük a húst tetszőleges hőmérsékleten. Használjunk hőmérséklet-kijelzős edényt és a szárnyasokat maximum 74-82 fokon, a marhát, bárányt, disznót 71-77 fokon, a steaket és a rostélyost pedig 63-71 fokon készítsük.

Pár nappal a grillparty előtt együnk sok keresztesvirágzatú zöldséget (brokkoli, karfiol, kelkáposzta, kelbimbó) ezek ugyanis olyan anyagokat tartalmaznak, amik aktiválják a szervezetünkben a káros anyagok elpusztítását segítő enzimeket.

Forrás: www.medipress.hu



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!