Zöld része mérgező! Vágja ki!
A krumpli zöld része mérgező anyagot, úgynevezett glikoalkaloidákat tartalmazhat, ami veszélyes az emberek számára is, derül ki a Journal of the Science of Food and Agriculture újságból.
A jó hír azonban, hogy elég kivágni a zöld részt, a veszély máris elmúlik. A cikkben arról is szó esik, hogy megfelelő mezőgazdasági technológiával kontroll alatt tartható a burgonya glikoalkaloida szintje, tehát a burgonyatermelők sokat tehetnek a mérgező anyagok felszaporodása ellen. Lényeges, hogy az elültetett burgonyát végig megfelelő mennyiségű talaj fedje a növekedés során, hagyni kell, hogy betakarítás előtt meg tudjon érni a növény, nem szabad túl magas hőmérsékleten megkezdeni a betakarítást, és a lehető legrövidebbre kell mérsékelni a termés napon töltött idejét.
A glikoalkaloidák a természetben előforduló mérgező anyagok, melyek antimikrobás, rovarölő és gombaölő hatással is rendelkeznek. Valószínűleg a krumplit támadó kórokozók elleni védekezést szolgálják, azonban bizonyos koncentráció (280 mg/kg) felett az emberre is veszélyesek lehetnek.
A tünetek többnyire 8-12 órával a krumpli elfogyasztása után jelentkeznek. Enyhébb esetben fejfájás, szédülés, hasfájás, hányinger, hányás és hasmenés fordul elő, míg súlyosabb mérgezéskor nyugtalanság, aluszékonyság, tudatzavar, remegés és hallucinációk alakulhatnak ki.
Mivel a tünetek sok más betegségre is jellemzőek, a rossz diagnózis esélye nagy.
Forrás: www.medipress.hu
Hozzászólás zárolva.