NAGYPÉNTEKI SÓKÉREGBEN SÜLT PISZTRÁNG
A böjt utolsó napján
Akár tartjátok a Húsvét előtti negyven napos böjtöt, akár nem, a sókéreg alatt sült-párolt pisztráng mindenkinek jót fog tenni a mai napon, Nagypénteken. Könnyű, egészséges és zamatos.
A magyar pisztrángnak állítólag nincs párja, s valóban. Ha a nagyobb áruházakban szép, friss pisztrángok mosolyognak ránk, bátran vásároljunk belőle, mert ez a recept behozza a várakozásokat.
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg pisztráng (vagy 4 kisebb)
- 1 kg só
- 2 db citrom
- bors
- ízlés szerint zöld fűszer (rozmaring, petrezselyem, kapor, stb.)
A pisztrángokat mossuk meg, majd töröljük szárazra. A hasüregüket borsozzuk kicsit meg, majd töltsük meg szeletekre vágott citrommal, zöld fűszerrel. Egy nagy tepsi aljára szórjuk egyenletesen szét a só felét, majd fektessük le szép sorban a pisztrángokat. A maradék sómennyiséggel fedjük be szinte légmentesen a halakat. A sóra spricceljünk egy kis vizet, ami megköti, mintegy bunkert alkotva a halak köré. Toljuk előmelegített 180 fokos sütőbe, és süssük kb. 40-45 percig. Tálalás előtt törjük fel a sókérget, s óvatosan emeljük ki a halakat. Bár azt gondolja az ember, irdatlanul sóssá válnak a halak ettől a sütési módtól, de ez tévhit. Inkább hihetetlenül omlóssá és zamatossá válik, kiszáradásnak esélye sincs a sókéreg miatt. Friss zöld salátával tálaljuk.
Hozzászólás zárolva.