A legegyszerűbb és legfinomabb almás receptek
Az alma a legnagyszerűbb gyümölcs: ízletes, zamatos és szinte minden bajra jó. Ráadásul télire is elrakható, bár mindenképpen csak a teljesen épeket tároljuk. A benne található vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, ballasztanyagok igen jótékonyan hatnak a szervezetre. Bélfertőtlenítő: elpusztítja a baktériumokat, csökkenti a gyulladást. Receptjeink alapján süssünk-főzzünk finomakat. A siker nem marad el.
őrölt fahéj, 2 db tojás, 3 dl tej,
5 dl olaj, só;
A mártáshoz:
2,5 dl tej, 10 dkg cukor,
2 db tojássárgája, 1 db vaníliarúd,
1 dkg liszt, rum, tejszín, ételfesték.
Elkészítése:
A szokásosnál sűrűbb palacsintamasszát készítünk, a felvert tojásfehérjéket a végén adjuk hozzá, őrölt fahéjjal ízesítjük. Beleforgatjuk az almaszeleteket, és forró, bő olajban aranysárgára sütjük. Szalvétán lecsepegtetjük, porcukorral megszórjuk. A puncsmártáshoz kevés hideg tejjel a tojássárgáját és a lisztet simára keverjük, a maradék tejjel, cukorral és vaníliarúddal felforraljuk, besűrítjük. Rummal ízesítjük és kevés ételfestékkel színezzük. Rumaromával is finom.
Ráksaláta ínyenceknek
Hozzávalók:
20 dkg koktélrák, 20 dkg alma,
20 dkg kígyóuborka, 10 dkg zeller,
1 fej saláta, 10 db fürjtojás,
2 dl majonéz, 1 dl fehérbor, só,
bors, citromlé, cukor,
paprikával töltött olívabogyó.
Elkészítése:
A megmosott almát, uborkát és a megfőzött, majd lehűtött zellert apró kockákra vágjuk. Keverőtálba téve hozzáadjuk a koktélrákot. Sóval, borssal, citromlével, cukorral és majonézzel ízesítjük. Kehelyben, salátalevéllel és citrommal tálaljuk. Kitűnő előétel. Különösebb ízt kapunk, ha egy kevés majonézbe ketchupot és konyakot is teszünk, és ezt keverjük össze az öntet többi részével.
Káposztasaláta almával
Hozzávalók 6 személyre:
1 kg fejes káposzta, 3 közepes alma,
só, 1 fej hagyma, kb. 2,5 dl víz,
3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt,
1 teáskanál köménymag (egészben)
egy kevés cukor vagy helyette pár
csepp folyékony édesítőszer.
Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és vékony gerezdekre vágjuk; a hagymát megtisztítjuk és vékony karikákra szeljük, a káposztát megtisztítjuk, megmossuk legyaluljuk, egy nagy lábasba tesszük és megsózzuk; hozzáadjuk a hagymaszeleteket és a vizet, majd fedő nélkül, nagy lángon kb. 7 percig, kevergetve pároljuk. Egy kis lábasban olajat forrósítunk, hozzáadjuk a lisztet, és állandó keverés mellett világos rántást készítünk; a rántást és a köménymagot a káposztához keverjük, s további 5 percig pároljuk. Ha a káposzta megpuhult, lehúzzuk az edényt a tűzről, és hozzákeverjük az almagerezdeket; végül sóval és cukorral ízesítjük, majd forrón tálaljuk. Remek köret mindenféle sertéshúshoz.
Hozzászólás zárolva.