Facebook hozzászólás
182

A legegyszerűbb és legfinomabb almás receptek

Az alma a legnagyszerűbb gyümölcs: ízletes, zamatos és szinte minden bajra jó. Ráadásul télire is elrakható, bár mindenképpen csak a teljesen épeket tároljuk. A benne található vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, ballasztanyagok igen jótékonyan hatnak a szervezetre. Bélfertőtlenítő: elpusztítja a baktériumokat, csökkenti a gyulladást. Receptjeink alapján süssünk-főzzünk finomakat. A siker nem marad el.

Elkészítése:

Tíz dkg lisztet összedolgozunk a vajjal, majd hűtőbe tesszük. A maradék anyagokból tésztát készítünk, majd pihentetjük. Ha a vajas rész átfagyott, a kinyújtott tészta közepére helyezzük, belehajtjuk a tésztába és hajtogatjuk. Pihentetés után még egyszer hajtogatjuk. Kinyújtjuk, majd a sütőformába helyezzük. Egyenletesen rákenjük a pudingot, megszórjuk dióval és fahéjjal, majd felezett, hámozott almával ízlésesen kirakjuk. Sütés előtt fél óráig pihentetjük, majd harminc-negyven percig közepesen meleg sütőben sütjük. Sütés után bekenjük felforrósított barackízzel. Az oldalát darált dióval vagy darabolt mandulával panírozhatjuk. Rumos diófagyival ellenállhatatlan.

Alma-trükkök #img2#

 Ha almakompótot készítünk, csigavonalban vágjuk le a héját, lehetőleg úgy, hogy egyben maradjon, majd szárítsuk meg – remek alapanyag almateához, amely illatával is üdít.

 Az almacikkek fehér színűek maradnak – akár kompótnak, akár gyümölcssalátába, akár bundázáshoz készítjük elő -, ha borkősavas vagy citromsavas vízbe áztatjuk.

 Látványos tálakat alkothatunk, ha az almacsíkvágást megtanuljuk. Ehhez az almából – éles késsel – óvatosan vágjunk ki egy kis rombusz alakú cikket, majd tegyük félre. Az almán ejtett rést vágjuk körbe – vagyis vágjunk ki egy nagyobb cikket, amelybe beleillik az előző -, és folytassuk a bemetszéseket, ameddig almánk engedi. A csíkokat ezután rakjuk vissza és fokozatosan húzzuk ki, hogy eltolt, egymáshoz támaszkodó almacikkeket kapjunk – Ha elsőre nem sikerül, ne csüggedjünk, a második, harmadik próbálkozás sikerülni szokott!

 Bundázáshoz úgy készítjük elő az almát, hogy éles késsel átszúrva (vagy magházkiszúróval) körbevágjuk a magházat, majd a lyukas almát egyforma vastagságú karikákra vágjuk. Az almakarikákat sűrű palacsintatésztába mártjuk, és forró olajban kisütjük.

 Extra tipp sült almához, hogy éles késsel nem túl mélyen vágjunk az almahéjba, mintha cikkekre akarnánk vágni. Így nem reped szét sütés közben, és ha elkészült, könnyebb felszeletelni.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!