Facebook hozzászólás
267

Anyák napi ünnepi menü

Isteni lenne, ha az apukák és gyerekek együtt készítenék el az anyáknapi ünnepi ebédet. Jó lenne ebben hagyományt teremteni. Melyik férfi kezdi el? Írjon nekünk!

Főétel

Tartalmas levél anyának

Hozzávalók:

80 dkg sertés-vesepecsenye, 40 g olvasztott vaj, 160 g sampinyon gomba, 80 g csirkegomba (lehet konzerv is), 1,5 kis mogyoróhagyma, egy kisebb fej kelkáposzta, fél tojás, fél kiskanál szárított majoránna, 20 ml olívaolaj, 0,2 l húslé, 0,2 l madeira (fűszeres, erős vörösbor), fekete bors, só.

Elkészítése:

A húst megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk, megsózzuk, borsozzuk s a forró zsiradékon minden oldaláról hirtelen kisütjük. A gombákat apróra vágjuk, a mogyoróhagymát felkockázzuk, az egészet vajon megpároljuk, majd hagyjuk kihűlni. A kelt leveleire szedjük, enyhén sós vízben kicsit előfőzzük, és rögtön a leszűrése után folyó vízzel lehűtjük. A leveleket konyharuhával felszárítjuk, majd alufóliára terítjük őket. Az elhűlt párolt gombánkat elkeverjük a kisült hús zsírjával, a tojással, ha kell sózzuk és borssal, majoránnával ízesítjük. Jó alaposan kikeverjük, majd a kellevelekre simítjuk. A húst is elhelyezzük rajta, és az alufólia segítségével feltekerjük az egészet. Tűzálló tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, megöntözzük egy kis olívaolajjal, majd előmelegített sütőben közepes lángon 20-30 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit pihenni, nem szeleteljük azonnal, mert szétesne. A visszamaradt zsiradékot ízlés szerint fűszerezzük, felöntjük a húslével, hozzáadjuk a madeirát, és felforraljuk. Mikor kellemes mártássűrűségű, még szitán átpasszírozzuk, hogy csomómentes legyen.

Köret

Burgonyakrokett

Hozzávalók:

1/2 kg krumpli, 40 g szalonna, 1 tojássárgája, 1 kis csokor zöldpetrezselyem, szerecsendió, só, fekete bors, fél kanál burgonyakeményítő, zsiradék a kisütéshez.

Elkészítése:

A megpucolt krumplit sós vízben megfőzzük, krumplinyomón áttörjük és hagyjuk kihűlni. A szalonnát kockákra vágjuk, kiolvasztjuk, és akárcsak a többi hozzávalót a krumplismasszához dolgozzuk. Az egészet kb. 3 cm átmérőjű hengeralakra formázzuk, majd 1,5 cm-es szeleteket vágunk belőle. Ezeket forró olajon arany-barnára sütjük.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 465

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!