NEM FLAMBÍROZZUK!
Az igazi Gundel palacsinta titka
137 éve, ezen a napon született Gundel Károly vendéglős, aki a patinás éttermet, de mindenekelőtt a legendás palacsinta receptjét hagyta ránk.
HOZZÁVALÓK:
A palacsintához (kb. 10 db. lesz belőle): 4 tojás, 15 dkg liszt, 1 cs. vaníliás cukor, 380 ml tej, 15 dkg vaj, csipet só.
A töltelékhez: 20 dkg dió, 12 dkg cukor, 80 ml víz, 1 dkg mazsola, reszelt narancs- és citromhéj, pici fahéj.
A szószhoz: 20 dkg étcsokoládé, 200 ml tejszín, 30 ml rum (vagy aroma).
ELKÉSZÍTÉS
A tojást, a tejet, a cukrot és a sót keverjük össze, majd adjuk hozzá a lisztet is. Ha már csomómentes, szódával lazítsuk a tésztát – kb. joghurt sűrűségűre –, majd fél órán keresztül pihentessük.
Közben készítsük el a tölteléket. A diót szárazon pirítsuk meg, majd a felét daráljuk finomra, a másik felét pedig durvára.
A vízbe keverjük bele a cukrot, a mazsolát, a citrushéjat és a fahéjat, majd forraljuk fel ezt az elegyet és öntsük a dióra.
A tejszínt melegítsük meg, – de ne forrjon! -, majd adjuk hozzá a csokit. Ha felolvadt, a rummal együtt jól keverjük át.
A szokásos módon süssük ki a palacsintákat, töltsük meg a diópürével és hajtsuk negyedbe, vagy tekerjük fel, locsoljuk meg a csokiszósszal és végül hintsük meg porcukorral.
Az eredeti receptben nincs flambírozás, és az alkohol meggyújtását egyébként is csak nagyon gyakorlott szakácsoknak ajánljuk!
Hozzászólás zárolva.