Facebook hozzászólás
909

HENI SÜT NEKED

Bogyós gyümölcsös baklava

Ámon Heni, a Heni süt neked blog írója ma desszerttel jelentkezik nálunk. A híres-neves baklavával, de nem a klasszikussal, hanem egy trükkösen megbolondított változatával.

Baklava csavarral. Fotó: Ámon Heni
Baklava csavarral. Fotó: Ámon Heni

 

Ha 20 cm-es piteformát használunk, akkor túl fog lógni a sok réteslap a szélén. Ezeket egy ollóval levágtam. A 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe tegyük be a baklavánkat, és a levágott, maradék vajas réteslapokat pedig toljuk be mellé egy őzgerinc (jellegű) formába. Ez azért fontos, mert ez hosszúkás (befér a piteforma mellé), és magas a fala, így vastagon kerül bele a cucc, nem fog szétégni. Hiszen a baklavának kell úgy 10 perc, amíg szép aranybarnára megsül, viszont ennyi idő alatt a szétterített réteslap maradékok szénné égnének.

Miközben sül, készítsük el a szirupot. A hozzávalókat tegyük egy lábosba. Öntsük fel a vízzel. Forraljuk fel és kb. 5 percig főzzük, hogy a cukor alaposan feloldódjon, sűrű, szirupos legyen. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és a közben elkészült forró sziruppal öntsük nyakon. Óvatosan és folyamatosan öntsük mindenhova. Ne izguljunk, hogy megáll rajta a szirup! Be fogja szívni, miközben hűl.

A maradék megsült rétes darabokra is öntsünk a szirupból, de itt kevesebb elég. Majd ha már beszívta a szirupot a süti, akkor tegyük a tetejére a maradék sült tésztát. Ha nem fér rá az egész, akkor nyugodtan kínáljuk a baklava mellé, mert ez a nagyon ropogós, édes tészta kitűnő ropogtatnivaló.

Jó étvágyat!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Eljegyzési ajándékötletek a jegyespár hölgytagjának

Az eljegyzés egy életre szóló lépés, melynek során a páros megteszi az első lépést, hogy összekösse az életét. A…

Egy történet, amit érdemes megismeri a mózeskosárról

Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy miért nevezik így a babakocsi egyik részét. A titulus viszont egy nagyon…
1 / 3 454

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!