Citromtorta franciásan
Aki szereti a savanyú és édes párosából kialakuló ízélményt, aki kedveli a citromos, savanykás ízeket, annak igazi szerelem lesz a francia citrom tortácska. Elkészíteni sem túl bonyolult, érdemes nekivágni!
Hozzávalók:
Tésztához:
200 g liszt
120 g vaj
80 g porcukor
1 tojás
1 csipet só
Töltelékhez:
4 egész tojás
200 g porcukor
250 ml tejszín
6 citrom
Díszítéshez:
2 tojásfehérje
50 g cukor
1 csipet só,
1 lim
Elkészítése:
A tésztát alaposan összegyúrom, amíg sima nem lesz, majd fóliába csomagolom és 20 percig hűtőben pihentetem. A sütőt előmelegítem 180 fokra, gázsütő (6-os fokozat), majd kivajazom és kilisztezem a lapos sütőformát és a kinyújtott tésztát belesimítom, majd egy villával megszurkálom, hogy ne púposodjon fel, és 10 percig sütöm.
A töltelékhez kinyomom a citromok levét, a cukrot a tojással habosra keverem, hozzáadom tejszínt, végül a citromlevet. A krémet a tésztára öntöm, és vissza teszem sülni 30-40 percre.
A tésztát hagyom hűlni kb 20 percet, a tojásfehérjét a cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verem és a tortán eloszlatom. Csinálhatunk dekoratív mintát is a tetejére, vagy apró habcsókokat nyomunk habzsákkal. 210 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a teteje kissé megbarnul. Lime szeletekkel díszítem, majd tálalom.
Hozzászólás zárolva.