Facebook hozzászólás
1 814

DE MIÉRT PONT AZ ANANÁSZ?

Egy alulértékelt, ám klasszikus koktél kalandos története

Legújabb sorozatunkban a budapesti PIÑA Coctail Bar csapata vezet be minket a koktélok történelmébe, a legizgalmasabb eredetsztorikba, és kedvenc szezonális vagy épp ikonikus koktéljainak titkos receptjeibe. A sorozat első részében egy legendás gyümölccsel és koktéllal érkeztek, amiről maga a koktélbár is kapta a nevét: fókuszban az ananász.

Sokan nem tudják, de a Brazíliából származó ananász a vendéglátás ősi jelképe, amely több száz éve a luxust, a vendégszeretetet és az extravaganciát testesíti meg. Emellett a piña nemcsak az ananászt jelenti spanyolul, de az agavé nyövény szívét is így hívják, amelyből két másik fontos alkohol, a mezcal és a tequila is készül.

A vendéglátás, mint jelkép születését pedig egy kedves legenda övezi: a Karib-térségből hazatért hajóskapitányok állítólag egy ananászt tűztek otthon a kapujukra, ezzel is jelezve, hogy ismét szeretettel várják barátaikat, hogy egy terített asztal mellett elmeséljék nekik az élményeiket.

Piña Colada, az ananász itala. Fotó: Piña Bar
Piña Colada, az ananász itala. Fotó: Piña Bar

 

Európában (majd a portugál hajósoknak köszönhetően egészen Indiáig, Ázsiáig jutva) Kolumbusz hazatérése után terjedt el – pontosabban lett ismert. A kereslet és a kínálat ugyanis még évszázadokon át, egészen az üvegházak 19. századi megjelenéséig nem közelítette meg egymást. A drága és egzotikus gyümölcs így a gazdagság és a végtelen megbecsülés jelképe lett, az egyik legnagyobb ajándékként tekintettek rá a diplomáciai találkozókon.

A luxus gyümölcse. Fotó: Piña Colada, az ananász itala. Fotó: Piña Bar
A luxus gyümölcse. Fotó: Piña Colada, az ananász itala. Fotó: Piña Bar

A karibi térség őslakosai persze már több száz éve fogyasztották ezt a vitaminbombát, de náluk is kiemelt szerepet kapott, az ananász formája a kézművesek között is népszerű volt. És hogy hogyan született meg belőle az egyik leghíresebb koktél? Nos, ahogy az ananászt övező történetekből ezt már sejthetjük is, erre sincs egy helyes válasz, ám egy közös pont mindegyikben van: Puerto Rico. Az ország 1978 óta a büszkélkedhet azzal, hogy ez a hivatalos itala.

A legtöbb forrás szerint vagy Ramón „Monchito” Marrero Núñez, vagy Ricardo García bártender készítette az első italt 1945 nyarán a San Juan-i Hilton Caribbean Hotel Beachcomber bárjában, de az is lehetséges, hogy Ramón Portas volt a feltaláló 1963-ban, a szintén San Juan-i Barrachina étteremben. A negyedik teória mindegyiküket megelőzi, e szerint ugyanis egy kalóz, Roberto Cofresí volt az ital szülőatyja az 1800-as években. Szintén közös pont, hogy mindannyian egy kókuszos ital direkt, vagy véletlen átalakításából inspirálódtak, amin még nagyobbat segített  az 1948-ban piacra dobott Coco López kókuszkrém.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!