Ez lett a magyarok kedvenc süteménye
Vajon melyik Magyarország kedvenc süteménye? Véget ért a „Mit eszik az ország?” nagy sütifelmérése, ami megmutatja, mely finomságok a magyarok kedvencei. A kutatás azt is vizsgálta, hogy hol szerezzük be a süteményeket, hol keresünk az elkészítésükhöz recepteket, milyen típusú tésztát fogyasztunk szívesebben, illetve ízek vonatkozásában merre húz a szívünk.
De hogy milyen is az igazi, eredeti zserbó? Omlós tésztalapok közé baracklekvárt és diótölteléket teszünk, a tetejére pedig csokoládéréteget – na, ez a zserbó!
A hagyomány szerint Gerbeaud Emil (1854–1919) svájci cukrászmester találta fel a süteményt, akit Kugler Henrik hívott Magyarországra 1884-ben, hogy üzemeltesse az akkori Gizella téren álló cukrászdáját. A híres cukrász fantasztikus süteményeket és csokoládébonbonokat alkotott. Azonban a zserbó – ami magyarosítva viseli a nevét – nem biztos, hogy az ő találmánya. Erről a süteményről ugyanis semmilyen nyom nem található a cég akkori árjegyzékeiben. Szakácskönyvekben az 50-es években tűnt fel a receptje, egyes források szerint pedig csak az 1958-as brüsszeli világkiállításra alkották meg.
Íme Magyarország kedvenc süteményei 2021-ben:
1. Zserbó 35,7%
2. Rétes (almás, mákos, meggyes, túrós, káposztás, egyéb) 32,7%
3. Mézes krémes 30,3%
4. Somlói galuska 28,8%
5. Almás pite 27,8%
6. Krémes 26,5%
7. Aranygaluska 24,1%
8. Bejgli (diós, mákos, gesztenyés, egyéb) 23,8%
9. Rákóczi túrós 22,6%
10. Fánk / Szalagos fánk 21,0%
„Szeretnénk folytatni a Mit eszik az ország? felmérést, hogy kiderítsük, melyek a nemzetközi kedvenceink! Vajon a pizza vagy a gyros kapja majd a legtöbb szavazatot, esetleg a sushi, az édes-savanyú leves, a Bolognai spagetti vagy a tortilla lesz a kedvencünk a sok-sok külföldi étel közül? Ezért jövőre is feltesszük a kérdést: Mit eszik az ország?” – vetítette előre Ratkai Krisztina.
Hozzászólás zárolva.