Füstös padlizsán szeletek
A receptben szereplő padlizsánszeletek természetes alapú, folyékony füsttel ízesítettek, felhasználhatók burgerek gazdagítására, kenyérfeltétként és készíthetünk belőlük padlizsánkrémet is vagy mindezt egyszerre.
Hozzávalók a képeken látott mennyiségű padlizsánszelethez
3 kisebb vagy 2 nagyobb padlizsán
1dl-nyi szójaszósz
1 kávéskanál őrölt paprika / 1 mokkáskanál füstölt paprika
1 evőkanál folyékony füst
1 evőkanálnyi worchester szósz
1 lapos kávéskanál barna cukor / kókuszcukor / cukor
Himalája só a padlizsánszeletek besózásához
Hozzávalók még, a krém elkészítéséhez:
a kisült padlizsánszeletek
1 evőkanál kukoricakeményítő / tápióka keményítő
1.5 dl növényi tej / víz
1-2 evőkanál paradicsompüré
1dl-nyi lenmagolaj / más olaj
1 kávéskanál vagy több csilis szósz
fűszerek: amit szerettek, bors, kömény (mi nem tettünk bele)
Elkészítés
1. A padlizsánt hámozzuk meg.
2. Vágjuk fél centinyi szeletekre (ne legyenek nagyon vékonyak a szeletek)
3. A szeleteket sózzuk be és hagyjuk állni őket 15-20 percig.
4. Készítsük el a szószt. A szójaszószt, őrölt paprikát, folyékony füstöt, worchester szószt és a cukrot keverjük össze.
5. A padlizsánszeletekről papírtörlővel itassuk le a sót és a levet. A szeleteket forgassuk alaposan a szószba és fektessük őket egy papírral bélelt tepsi aljába.
6. 180 fokos sütőben süssük a szeleteket 15 percig. A sütési idő erősen függ a szeletek vastagságától. A szeletek csak meg kell hogy puhuljanak, de semmiképpen ne száradjanak ki. 10-12 perc után tapogassuk meg őket vagy ellenőrizzük tűpróbával, hogy megsültek-e / puhák-e, eszerint döntsünk a további sütésről.
A sütőből kivett szeletek azonnal is fogyaszthatók, de hidegen is finomak.
7. Készíthetünk azonban krémet is a kisült szeletekből:
1.5 decinyi tejben főzzünk fel egy evőkanálnyi keményítőt (nagyon sűrű lesz).
Tegyük át a megsült szeleteket aprító gépbe (botturmix is jó), tegyük hozzá a paradicsompürét a megfőtt keményítőt, az olajat, csiliszószt és turmixoljuk meg.
Kóstolgassuk, ízesítsük utána, ha szükséges.
8. Kenjük kenyérre, együk mártogatóssal.
Isteni mediterrán fogás, először Triesztben kóstoltam néhány éve, azóta is a rabja vagyok, ami nem csoda, mert rám azt mondják a rokonaim, hogy szinte semmi sincs, amiből ne tudnék fasírtot készíteni. Ha érdekel a receptje, kattints a képre!
Hozzászólás zárolva.