Facebook hozzászólás
1 162

Gőzpárlóval jóval ízletesebb és egészségesebb az étel!

Van egy félig tréfás mondás, hogy minden, ami finom, az egészségtelen. Szerencsére ma már egyre kevésbé igaz ez. A technológia fejlődésének meg a szemlélet változásának következtében is egyre több az olyan konyhai készülék, amellyel egészséges módon készíthetjük el az ételeket, és egyre szélesedik azoknak a köre, akik leteszik voksukat az egészséges táplálkozás mellett. A konyhai „technológiai forradalom” pedig segíti őket ebben. Mint például a gőzpárolók.

Ma már nem csak a reformkonyha elkötelezettjeinek fontos, hogy zsírszegény, vitaminokban gazdag, egészséges ételek kerüljenek az asztalra. Egyre többen figyelnek arra, hogy a mindennapi sütés-főzés során se tegyenek engedményeket amiatt, hogy kevés az idő az ételkészítésre.

Szerencsére, ma már nem vágyálom,
hogy gyorsan és kényelmesen készítsünk minél finomabb étkeket. Egyre szélesedik azok köre, akik áldoznak is erre – hiszen nem éppen olcsó készülékek megvásárlásáról van szó –, s ezzel időt és energiát takarítanak meg, emellett az étrendjüket is egészségesebbé tehetik. A család egészsége szempontjából például meghatározó lehet és a mindennapi ételkészítés során hamar az első számú kedvenccé léphet elő egy korszerű gőzpároló.
Ezeknek a legkíméletesebb konyhatechnikával működő gépeknek – s persze közülük is főleg a prémiumkategóriásoknak – nem csak az az előnye, hogy jóval ízletesebb és egészségesebb ételeket lehet velük komponálni, mint a korábbi főzési technológiákkal. Ezek a 21. századi főző- és sütőgépek – energiatakarékos kialakításuknál fogva – a hagyományosnál 20-30 százalékkal alacsonyabb hőmérsékleten és ugyanennyivel rövidebb idő alatt elkészíthetők a fogások.

A prémiumkategóriás párolók főbb jellemzői
Digitális időzítő: a párolás befejeztével jelez, és automatikusan kikapcsolja a készüléket.
Elektronikus programóra: beprogramozható a párolás-sütés kezdete és vége.
Exkluzív aromadiffúzor rendszer: a speciálisan kialakított turbógyűrű lehetővé teszi, hogy fűszernövényeket helyezzenek a párolóba, amelyek aromája így átjárja a párolandó ételt.
Gőzpárolás: főzési forma, melynek során megőrződik a zöldségek összes értékesanyag-tartalma (például vitaminok, ásványi anyagok), valamint színük és állaguk.
Gyermekzár: egyszerű és biztos védelmet nyújt illetéktelen használat ellen.
60 perces időkapcsoló: a beállított idő leteltével a készülék automatikusan kikapcsol.
HydroBaking funkció: megtartja a sütőtérben a nedvességet vízgőz formájában, így optimális azon ételek elkészítéséhez, amelyeknél fontos, hogy a párolás során belül ne száradjanak ki.
Kivehető csepptálca: előnye, hogy könnyen kiüríthető és tisztítható.
Kontaktkapcsoló az ajtóhoz: biztonsági kapcsoló a készülék veszélymentes kikapcsolásához.
Külső víztöltő nyílás: előnye, hogy a víztartály működés közben is feltölthető.
Light-control kezelőfelület: a készülék be- és kikapcsoló gombja nemcsak a nagyobb biztonságról és az energiamegtakarításról gondoskodik, hanem egy gombnyomás révén a kijelző minden fontos információt kijelez a kiválasztott programról, sőt az optimális beállításra is javaslatokat tesz.
Melegen tartás funkció: tálalásra készen, megfelelő hőmérsékleten tartja a megpárolt ételt.
Touch-control: az érintőgombos kapcsolóval az egyes párolási módok tetszőlegesen beállíthatók, a készülék az étel elkészülte után automatikusan kikapcsol, s erről hangjelzést ad.
Vitamin+ funkció: még több vitamint őriz meg, és gyorsabb a hagyományos párolásnál. ■ Vízkőmentesítés-jelző fénycsengővel: felhívja a figyelmet a vízkőmentesítés fontosságára.
Víztöltés-jelző: jelzi, ha a készülékben alacsony vízszint.

A zsír nélküli párolási módszer
– amit egyébként az ázsiai főzési kultúrában, igaz, jóval egyszerűbb formájában, már 2200 évvel ezelőtt is alkalmaztak – lényege nem más, mint a gőzzel telített „környezetben” való hőkezelés, vagyis a húsoknak, halaknak, zöldségeknek a hagyományos sütőben, főzőlapon alkalmazottnál jóval alacsonyabb hőfokon való párolása, sütése, amit ma már intelligens gőz- és hőmérséklet-szabályozó rendszerek szigorúan ellenőriznek.
A művelet során az ételalapanyagok természetes nedvességtartalma megmarad, súlyveszteségük minimális. Persze ennél is fontosabb, hogy ez a napjainkban újra nagy hangsúlyt kapott főzési technológia megóvja a felhasznált ételalapok értékes vitaminjait, ásványi anyagait és nyomelemeit, miközben a párolási idő lerövidülése következtében az eredeti ízeket, színeket és aromákat átmenti a készített ételekbe. S persze az is az egészség malmára hajtja a vizet, hogy a gőzpárolóban készített ételeknél többnyire kiiktathatjuk a zsírt és az olajat, az asztalra tett étel mégis jóval ízletesebb lesz, mint ha hagyományos edényben vagy főzőlapon párolnánk: a gőzben a zöldségek roppanóssá, a halak és a húsok a beépített húsmaghőmérő tű folyamatos ellenőrzése mellett belül ellenállhatatlanul szaftossá, omlóssá, kívül pedig piros ropogóssá puhulnak.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!