Facebook hozzászólás
507

Grízes tészta, a klasszikus

Méltatlanul lebecsült tésztánk a grízes tészta. Igaz, semmi trendi alapanyag nincs benne, egy életmód váltós diétába se nagyon fér bele, de aki teheti, néha nyugodtan elkészítheti magának. Házi barack lekvárral verhetetlen. 

Házi tészta, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Hozzávalók:
50 dkg széles metélt
15 dkg búzadara
olaj
a tálaláshoz lekvár és porcukor

Elkészítés:
Egy akkora lábasban, amekkorába majd a kifőzött tészta elfér, olajat melegítek. Beleszórom a grízt, és addig kevergetem, pirítom, amíg halványbarna nem lesz. Addigra odakészítek egy kb. 2 decis bögrében forró vizet. Nem meleget, forrót. Legyen a kezünk ügyében a lábasra való fedő is, valamint az Irix, esetleg Panthenol spray. Amikor úgy ítélem meg, hogy a gríznek már szép színe van, felöntöm a forró vízzel. Ehhez kell egy kis rutin, ugyanis annyi vizet kell a darára önteni, amiben nem ázik el, de azért megpuhul benne. A feladatot nehezíti, hogy a gríz azonnal beszívja a víz tetemes mennyiségét, így kevés időnk van megítélni, mennyi is a helyes adag. Ha másra nem is, erre azért jó, ha az ember lánya megfőzött már sok tucat darás metéltet:) Vigyázzunk, mert a felcsapó gőz könnyen égési sérüléseket okozhat. Amint ráöntöttük a vizet a darára, azonnal tegyük a lábasra a fedőt, és ne is piszkáljuk, mert elszökik a gőz. Főzzük ki a szélesmetéltet, mire elkészül, a gríz is puha lesz. Fakanállal lazítsuk fel az összeállt grízt, szedjük rá a forró tésztát, pirítsuk még néhány percig, és már lehet is tállani. Az egész nem több 15 percnél.

Krumplis tészta
A másik nagy otthoni kedvenc. Hogy mitől? Az egyszerűségétől. A tiszta ízeitől. Hogy gyakorlatilag bármikor összedobható. Hogy gyorsan elkészül. Hogy lehet mellé savanyú uborkát, uborka salátát enni. Hogy olcsó. De ez mind kevés lenne, ha nem lenne olyan őrületesen finom. A barátnőmtől tanultam, hogy tegyek a tetejére egy kanál tejfölt, úgy még finomabb!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!