Gyümölcsös galette
A franciák nagy mágusok, tudom én ezt régen. Mintha nem lenne elég nekik Provence, a csodás boraik, az olajfa ligeteik, a tengerpartjuk, Párizsuk, a macaronjaik, a sajtjaik, a parfümjeik, de még a galette is…
Hozzávalók 2 főre:
12 dkg liszt
1/2 tk cukor
só
6 dkg vaj
1 tojás
Töltelék:
ehhez a tészta mennyiséghez 25 dkg gyümölcs- őszibarack vékony szeletekre
vágva, szilva felaprítva
1-1 tekintélyes csipet fahéj, őrölt gyömbér, szegfűszeg,
1 teáskanál cukor
1 dkg vaj
Elkészítés:
A tésztát robotgéppel állítottam össze: a lisztet és a cukrot beletettem a késes aprítóba, hozzáadtam a felkockázott hideg vajat, majd a gépet néhányszor elindítva összekevertettem az anyagokat. Hozzáadtam a tojást és a csipet sót, elindítottam még néhány másodpercre a gépet, és a tészta készen is volt. Folpackba csomagolva fél órát pihent a hűtőben.
Amikor lehűlt, lisztezett deszkán egy milliméter vastag kört nyújtottam belőle, a szélén néhány centis sávot szabadon hagyva rápakoltam a gyümölcsdarabokat. Megszórtam őket egy kevés cukorral (illetve esetünkben Canderellel), a fűszerekkel, dobtam rá 2-3 darabka vajat, majd a tészta üresen maradt részét csinosan felhajtogattam a gyümölcsökre. Ezután 200 fokon 20 percig sütöttem a süteményt.
Hozzászólás zárolva.