Facebook hozzászólás
435

Hogyan kell otthon kenyeret sütni?

Rég az a rémálmom, hogy egyszer csak rákényszerülök másképp túlélő lenni, egy vészhelyzetben… És én nem tudok kenyeret sütni, és még sorolhatnám, de azokat talán megoldanám, hiszen kreatívan is tudok főzni. De, gázsütővel, ha lesz, vagy bármivel….nos találtam erre is receptet az Új Szó portálon.

Tökmagos kenyér

Hozzávalók:

4 dkg friss élesztő, 350 ml langyos víz, 1 kg teljes kiőrlésű liszt, 2 dkg só, 350 ml langyos tej, 20 dkg tisztított tökmag.

Elkészítése:

Az élesztőt nagy tálba morzsoljuk, ráöntjük a vizet, és hagyjuk felolvadni. Hozzákeverjük a lisztet, a sót, a tejet és a tökmagot (1 evőkanállal félreteszünk a szóráshoz). A kézi robotgép dagasztó spiráljával alaposan összekeverjük. Letakarjuk, és meleg helyen 40 percig kelni hagyjuk. Ezután a tésztát még egyszer átkeverjük, ketté vagy háromfelé osztjuk, és hosszúkás kenyereket formázunk belőle. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, rátesszük a tésztát, letakarjuk, és még 40 percig kelni hagyjuk. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A tésztára szórjuk a félretett magokat, és a sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.

Ünnepi kenyér

Hozzávalók 2 darabhoz:

60 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 2,5 dl langyos tej, 12 dkg joghurtos vaj, 7 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 tojássárgája + 1 a kenéshez, 12 dkg mazsola.

Elkészítése:

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, beletördeljük az élesztőt, és ráöntjük a langyos tejet. Letakarjuk, és 15 percig pihentetjük. Megolvasztjuk a vajat, belekeverjük a cukrot, a citromhéjat, a tojássárgáját, egy teáskanál sót, és az egészet a lisztre öntjük. A kézi robotgép dagasztóspiráljával addig keverjük, amíg a tészta hólyagos lesz, és elválik az edény falától. Letakarjuk, és 15 percig kelesztjük. A tésztába dolgozzuk a mazsolát, kettéosztjuk, és cipóvá formázzuk. Kissé lenyomjuk, bekenjük tojássárgájával, késsel kissé bevágjuk, és 30 percig kelesztjük. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A cipókat betesszük a sütőbe, 5 percig elősütjük, majd 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) kapcsoljuk, és a kenyeret további 30 percig sütjük.

Graham-kenyér

Hozzávalók:





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!