Facebook hozzászólás
400

Hogyan tartsd frissen az élelmiszereket, hogy ne kelljen kidobni?

Összegyűjtöttük, melyek a legjobb praktikák a zöldségek, gyümölcsök és húsok frissen tartására, hogy semminek se kelljen a kukában landolnia.

Nemrég volt az Élelmiszer-pazarlás elleni világnap. Ez alkalomból szembesítettek minket azzal a szomorú adattal, hogy egy átlagos magyar állampolgár 65 kg élelmiszert dob ki a szemétbe évente. Tudatos vásárlással és körültekintő tárolással ez a szám könnyen csökkenthető lenne. Ha a gyümölcs megbarnul, vagy kiszárad a zöldség, egyes részeit még felhasználhatod alapanyagként, de a legjobb, ha megpróbálod megelőzni a bajt. Mutatjuk, hogyan!

élelmiszer tárolás
Nem kell minden zöldséget, gyümölcsöt a hűtőbe tenni! (Fotó: deposiphotos.com)
Figyelj a megfelelő hőmérsékletre!

Mindennek a kulcsa a megfelelő hőmérséklet. Mivel alapvetően ez befolyásolja a kémiai és a biológiai folyamatok reakciósebességét, így az élelmiszerek összetevőinek bomlása is hőmérséklet, illetve levegőminőség-függő. A 4-5 °C fok optimális a legtöbb étel tárolására. A hagymát, a paradicsomot, és a banánt nem érdemes hűtőbe tenni. Ezeket elég, ha hűvös, száraz helyen tárolod. Ugyanígy elöl hagyhatjuk a körtét, szilvát, banánt, avokádót is. A burgonya, édesburgonya, hagyma, fokhagyma, sütőtök pedig  sötét helyen őrzi meg frissességét, mondjuk a pult alatt, vagy a spájzban.

Egymástól elkülönítve tárold

Tudtad, hogy az sem mindegy, mit mi mellett tárolsz? A hűtőszekrényben az élelmiszereket a polcokon egymástól elkülönítve kell elhelyezni. A nyers húsokat pedig célszerű a hűtő legalsó polcára tenni, így az ezekből esetlegesen szivárgó folyadék nem is csöpög rá a többi élelmiszerre. Az avokádó, a kivi, a banán és a paradicsom etilén gázt termelnek – ez gyorsítja fel az érési folyamatot. Ezért ezeket mindenképpen távol kell tartani az etilénre érzékeny zöldségektől, mint a brokkoli, a sárgarépa vagy a saláta. A burgonya az almával jól fogja érezni magát, együtt tovább is maradnak frissek. A salátaféléket, káposztát, karfiolt és kelkáposztát érdemes szorosan lezártan tartani, így tovább megőrzik frissességüket. Nagyon fontos az is, hogy szárazak maradjanak! Csak fogyasztás előtt mosd meg őket. A műanyag zacskók helyett válasz üveget, vagy textilzsákot, így a környezetet is véded.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!