MINDENT A HELYÉRE
Ide tegyétek az élelmiszereket a hűtőben
A jó idővel megérkeznek a háztartásokba a szezonális hazai zöldségek és gyümölcsök is, de továbbra sem szükséges naponta bevásárolni a zsenge hozzávalókért. A megfelelő tárolással sokáig frissen tarthatók a zöldségek, a húsok és az alapvető élelmiszerek is. A FAO jelentése szerint a világban megtermelt élelmiszerek közel egyharmadát dobják ki 1 , a tudatos felhasználás így a pazarlás elleni küzdelemben is segít.
ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS
- A kerti fűszernövényeket érdemes a vágott virágokhoz hasonlóan kezelni és vízben tartani, a petrezselyem és a bazsalikom így hetekig friss maradhat, a rozmaring és a zsálya pedig nedves papírtörlőbe csomagolva őrzi meg a frissességét akár három hétig is.
- A gyümölcsöket típustól függően a hűtőben vagy szobahőmérsékleten ajánlott tárolni. Az éretlen avokádót például érdemes a pulton tartani, az almát és banánt pedig külön a többi kertészeti terméktől, mert ezek olyan gázokat termelnek, amelyek gyorsítják a romlást. Pár csepp citromlé segít megakadályozni a megbontott gyümölcsök bebarnulását. Míg a közkedvelt paradicsomot érdemes szobahőmérsékleten tárolni, a friss zöldségek nagyobb része a hűtőben találhatja meg a helyét. A zellerszár például alufóliába tekerve a hűtő friss áru rekeszében tartható, így tovább ropogós marad. Bármilyen termék is kerüljön a hűtőbe, a legújabb hűtőszekrények antibakteriális védőmodulja tisztán tartja a levegőt és az aktív szénszűrő segítségével a szagokat is semlegesíti, így sokáig tarthatók benne a különböző friss termékek anélkül, hogy nem kívánt illatokat vennének fel.
MINDENNAPI KENYERÜNK
- A leggyakrabban fogyasztott pékáruk frissen a legfinomabbak, és a nem megfelelő tárolás esetén gyorsan kiszáradhatnak, erre ideális megoldás egy kenyértartó, amelyben tovább maradnak ropogósak a péksütemények
- A későbbi felhasználás érdekében a kenyér a fagyasztóban hetekig is eltartható, csak csomagoljuk el jól elkülönítve a többi árutól, hogy ne vegye át semminek az szagát.
HÚSEVŐKNEK
- A húsok esetében kiemelten fontos a minőség megőrzése. Az egyenletesen hideg hőmérséklet a hús és az állati eredetű termékek esetében hosszú távon is csodákra képes. A tojás a hűtőben vagy egy hűvös spájzban is sokáig fogyasztható marad, a szárnyas-, marha- és sertéshús pedig akár hónapokig is tartható a fagyasztóban, ha nem készítik el a vásárlás után. Az Egyesült Államok Agrárminisztériumának ajánlásai szerint a húsok a hosszú tárolás alatt sem veszítenek tápértékükből.
Hozzászólás zárolva.