Facebook hozzászólás
501

MINDENT A HELYÉRE

Ide tegyétek az élelmiszereket a hűtőben

A jó idővel megérkeznek a háztartásokba a szezonális hazai zöldségek és gyümölcsök is, de továbbra sem szükséges naponta bevásárolni a zsenge hozzávalókért. A megfelelő tárolással sokáig frissen tarthatók a zöldségek, a húsok és az alapvető élelmiszerek is. A FAO jelentése szerint a világban megtermelt élelmiszerek közel egyharmadát dobják ki 1 , a tudatos felhasználás így a pazarlás elleni küzdelemben is segít.

ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS

  • A kerti fűszernövényeket érdemes a vágott virágokhoz hasonlóan kezelni és vízben tartani, a petrezselyem és a bazsalikom így hetekig friss maradhat, a rozmaring és a zsálya pedig nedves papírtörlőbe csomagolva őrzi meg a frissességét akár három hétig is.
Mindent a helyére. Fotó: Pixabay
Mindent a helyére. Fotó: Pixabay

 

  • A gyümölcsöket típustól függően a hűtőben vagy szobahőmérsékleten ajánlott tárolni. Az éretlen avokádót például érdemes a pulton tartani, az almát és banánt pedig külön a többi kertészeti terméktől, mert ezek olyan gázokat termelnek, amelyek gyorsítják a romlást. Pár csepp citromlé segít megakadályozni a megbontott gyümölcsök bebarnulását. Míg a közkedvelt paradicsomot érdemes szobahőmérsékleten tárolni, a friss zöldségek nagyobb része a hűtőben találhatja meg a helyét. A zellerszár például alufóliába tekerve a hűtő friss áru rekeszében tartható, így tovább ropogós marad.  Bármilyen termék is kerüljön a hűtőbe, a legújabb hűtőszekrények antibakteriális védőmodulja tisztán tartja a levegőt és az aktív szénszűrő segítségével a szagokat is semlegesíti, így sokáig tarthatók benne a különböző friss termékek anélkül, hogy nem kívánt illatokat vennének fel.

MINDENNAPI KENYERÜNK

  • A leggyakrabban fogyasztott pékáruk frissen a legfinomabbak, és a nem megfelelő tárolás esetén gyorsan kiszáradhatnak, erre ideális megoldás egy kenyértartó, amelyben tovább maradnak ropogósak a péksütemények
  • A későbbi felhasználás érdekében a kenyér a fagyasztóban hetekig is eltartható, csak csomagoljuk el jól elkülönítve a többi árutól, hogy ne vegye át semminek az szagát.

HÚSEVŐKNEK

  • A húsok esetében kiemelten fontos a minőség megőrzése. Az egyenletesen hideg hőmérséklet a hús és az állati eredetű termékek esetében hosszú távon is csodákra képes. A tojás a hűtőben vagy egy hűvös spájzban is sokáig fogyasztható marad, a szárnyas-, marha- és sertéshús pedig akár hónapokig is tartható a fagyasztóban, ha nem készítik el a vásárlás után. Az Egyesült Államok Agrárminisztériumának ajánlásai szerint a húsok a hosszú tárolás alatt sem veszítenek tápértékükből.
A tejtermékeket az alsó vagy a középső polcon tároljuk. Fotó: Pixabay
A tejtermékeket az alsó vagy a középső polcon tároljuk. Fotó: Pixabay




Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!