Ínyenceknek! Füstölt pulykacomb tormás almapüréágyon, buggyantott tojással töltött sajtfelfújttal
A húsvéti füstölt sonka régi hagyomány, mint ahogyan a mellé tálalt főtt tojás és a torma vagy tormakrém is az. De hogy meg ne unjuk ezt az évről évre ismétlődő menüt, érdemes megpróbálkozni a tradíciót megőrző, ám mégis újszerű, ínyenceknek való kompozícióval.
Ebben az összeállításban minden benne van, ami a hagyományos húsvéti asztalra illik. Csak a sertéssonkát főtt füstölt pulykacombra cseréljük – ezt persze nem muszáj megtennünk –, majd a sonkaszeleteket torma helyett tormás almapürével tálaljuk, a tojás pedig nem magában, hanem sajtfelfújt töltelékeként kerül a tányérra. Íme a hozzávalók, és az almapüré, illetve a sajtfelfújt receptje!
Hozzávalók:
60 deka főtt füstölt pulykacombszelet
4 deka vaj + a kivajazáshoz
4 tojásfehérje
3 tojássárgája
2 deci tej
egy kis fej vöröshagyma
csipetnyi szerecsendió
4 deka liszt
egy kiskanálnyi mustár
15 deka reszelt sajt
2,2 deci tejszín
4 darab buggyantott tojás
fél kiló alma
1 deci fehérbor
1-1 csipet őrölt fahéj és szegfűszeg
egy kisebb citrom
1 evőkanál cukor
só, bors
A sajtfelfújt elkészítése
Forraljuk fel a tejet az apróra vágott vöröshagymával és szerecsendióval, majd szűrjük le. Olvasszuk fel a vajat, keverjük a liszthez, és adjuk hozzá a mustárt. Fél perc főzés után keverjük a forró tejbe, majd együtt főzzük még fél percig. Adjuk hozzá a sajt felét, a tojások sárgáját, a sót és a borsot. Verjük fel a tojásfehérjét, és adjuk a tejes-sajtos sárgájához. Kivajazott tortaformába helyezzük a négy buggyantott tojást, ráöntjük a masszát, és sütőben 200 Celsius-fokon 20 percig sütjük.
Az almapüré elkészítése
A meghámozott almát kis kockákra vágjuk, lábasba tesszük, a borral és egy kevés vízzel felöntjük, cukorral, citromlével, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük, lefedve 15 perc alatt puhára főzzük, majd pépesítjük és kihűtjük.
Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.