Isteni Mézes sütemények karácsonyra!
Az isteni fahéj, gyömbér és a méz illata a karácsonyra, a szeretet ünnepére emlékeztet. Ha éppen finom rágcsálnivalóra vágyna a család, szerezzünk nekik örömet, – ezzel együtt egy kis melegséget is varázsolhatunk az otthonunkba.
Mézes-diós piskóta
Hozzávalók: 2 egész tojás, 25 dkg kristálycukor, 25 dkg rétesliszt, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 2 dl víz, 3 evőkanál langyos méz, 3 evőkanál baracklekvár, őrölt fahéj, szegfűszeg ízlés szerint, 5 dkg mazsola, 10 dkg durvára vágott dió
Elkészítés: A tojásokat habosra keverjük a cukorral, utána adjuk hozzá folyamatosan a lisztet, vizet, szódabikarbónát, mézet és lekvárt. A végén keverjük bele az előzőleg megmosott és megtisztított mazsolát meg a dió felét. Margarinnal kikent és kilisztezett tepsibe töltjük, a tetejére szórjuk a dió másik felét. Előmelegített forró sütőben kb. 20-30 perc alatt arany barnára sütjük.
Ünnepi mézes
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dl méz, 1 egész tojás, fél csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 1 csipet só, ízlés szerint mézeskalácsfűszer, pl.: fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér, ánizs, kardamom, stb.
Elkészítés: Melegítse meg a mézet (pl. mikrohullámú sütőben), hogy folyós legyen, de ne forralja fel. Keverje el a lisztet a sütőporral és a fűszerekkel. Keverje bele a tojást és a mézet. Gyúrja a tésztát néhány percig, majd nyújtsa ki fél cm vastagra és szaggassa ki különböző formákkal. Kenje meg a süteményeket cukros vízzel és díszítse hámozott mandulaszeletekkel. Közepes tűzön (180 fok) 15 perc alatt süsse meg őket.
Mézes puszedli
Elkészítés: 25 dkg mézet megolvasztunk, majd hozzákeverünk 15 dkg cukrot, 1 tojás nagyságú zsírt, 4 evőkanál tejfölt, 1 egész tojást, 3 tojás sárgáját, 60 dkg lisztet, 2 kis kanál szódabikarbónát, kevés fahéjat és reszelt citromhéjat. Jól összegyúrjuk, és a hűtőbe tesszük, másnap kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsibe téve forró sütőben kisütjük.
Máz: 3 tojás fehérjét felverjük habnak, 20 dkg porcukrot keverünk hozzá és gőz fölött főzzük, míg kemény nem lesz. A puszedlikat bekenjük a mázzal, ami másnapra megszárad. Fémdobozban tároljuk.
Gyömbéres mézes
Hozzávalók: 90 dkg liszt, 25 dkg cukor, 2 dl olvasztott méz, 10 dkg margarin, 3 dl tej, 1 evőkanál őrölt fahéj, 1 evőkanál gyömbérpor, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 tojás.
Elkészítés: A margarint, a mézzel, a cukorral, a fűszerekkel kis lángon felmelegítem, összekeverem, hozzáöntöm a tejet. A szódabikarbónát a lisztbe keverem, majd az előbbi tejes masszával tésztát gyúrok belőle. Egy napra a hűtőbe teszem. Lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra nyújtom, majd éles késsel, vagy kiszúróval figurákat, formákat vágok ki belőle. Előmelegített sütőben világosbarnára sütöm, és még melegen megkenem a felvert tojással
Hozzászólás zárolva.