Facebook hozzászólás
497

Isteni Mézes sütemények karácsonyra!

Az isteni fahéj, gyömbér és a méz illata a karácsonyra, a szeretet ünnepére emlékeztet. Ha éppen finom rágcsálnivalóra vágyna a család, szerezzünk nekik örömet, – ezzel együtt egy kis melegséget is varázsolhatunk az otthonunkba.

Mézes-diós piskóta

Hozzávalók: 2 egész tojás, 25 dkg kristálycukor, 25 dkg rétesliszt, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 2 dl víz, 3 evőkanál langyos méz, 3 evőkanál baracklekvár, őrölt fahéj, szegfűszeg ízlés szerint, 5 dkg mazsola, 10 dkg durvára vágott dió

Elkészítés: A tojásokat habosra keverjük a cukorral, utána adjuk hozzá folyamatosan a lisztet, vizet, szódabikarbónát, mézet és lekvárt. A végén keverjük bele az előzőleg megmosott és megtisztított mazsolát meg a dió felét. Margarinnal kikent és kilisztezett tepsibe töltjük, a tetejére szórjuk a dió másik felét. Előmelegített forró sütőben kb. 20-30 perc alatt arany barnára sütjük.

Ünnepi mézes

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dl méz, 1 egész tojás, fél csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja,    1 csipet só, ízlés szerint mézeskalácsfűszer, pl.: fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér, ánizs, kardamom, stb.

Elkészítés: Melegítse meg a mézet (pl. mikrohullámú sütőben), hogy folyós legyen, de ne forralja fel. Keverje el a lisztet a sütőporral és a fűszerekkel. Keverje bele a tojást és a mézet. Gyúrja a tésztát néhány percig, majd nyújtsa ki fél cm vastagra és szaggassa ki különböző formákkal. Kenje meg a süteményeket cukros vízzel és díszítse hámozott mandulaszeletekkel. Közepes tűzön (180 fok) 15 perc alatt süsse meg őket.

Mézes puszedli

Elkészítés: 25 dkg mézet megolvasztunk, majd hozzákeverünk 15 dkg cukrot, 1 tojás nagyságú zsírt, 4 evőkanál tejfölt, 1 egész tojást, 3 tojás sárgáját, 60 dkg lisztet, 2 kis kanál szódabikarbónát, kevés fahéjat és reszelt citromhéjat. Jól összegyúrjuk, és a hűtőbe tesszük, másnap kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsibe téve forró sütőben kisütjük.

Máz: 3 tojás fehérjét felverjük habnak, 20 dkg porcukrot keverünk hozzá és gőz fölött főzzük, míg kemény nem lesz. A puszedlikat bekenjük a mázzal, ami másnapra megszárad. Fémdobozban tároljuk.

Gyömbéres mézes

Hozzávalók: 90 dkg liszt, 25 dkg cukor, 2 dl olvasztott méz, 10 dkg margarin, 3 dl tej, 1 evőkanál őrölt fahéj, 1 evőkanál gyömbérpor, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 tojás.

Elkészítés: A margarint, a mézzel, a cukorral, a fűszerekkel kis lángon felmelegítem, összekeverem, hozzáöntöm a tejet. A szódabikarbónát a lisztbe keverem, majd az előbbi tejes masszával tésztát gyúrok belőle. Egy napra a hűtőbe teszem. Lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra nyújtom, majd éles késsel, vagy kiszúróval figurákat, formákat vágok ki belőle. Előmelegített sütőben világosbarnára sütöm, és még melegen megkenem a felvert tojással



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!