Facebook hozzászólás
355

Itt a Palacsinta világnapja: így csinálj isteni palacsintát otthon rendetlenség nélkül

Lekváros, túrós, kakaós vagy mogyorókrémes – a palacsinta az egyik legnépszerűbb desszert és mindenki szereti, de még egy ilyen egyszerűnek tűnő finomságot is könnyű elrontani, ha nem figyelünk oda. Az odaégett vagy éppen túl folyós tészta sok fejfájást okozhat a készítőjének, ráadásul a konyhánkat is hamar csatatérré változtathatja. A legtöbben a saját, bevált receptjüket követik, míg mások a megérzéseikre hagyatkoznak a tészta kikeverése során.

palacsinta
A tökéletes palacsinta sok összetevőn múlik (Foto: Pexels.com)

A vékony palacsinta titka

Nem meglepő módon, Magyarországon vékonyan szeretjük a palacsintákat, de ehhez elengedhetetlen, hogy csomómentesre keverjük a tésztát. Miután az általunk preferált alapanyagokat pontosan kimértük és összekevertük, érdemes gépi habverő segítségét igénybe venni ahhoz, hogy elérjük a tökéletes tésztaállagot. Az a legjobb, ha olyan mixert használunk, amely keverőtállal is rendelkezik, mert így lényegesen könnyebb az egész folyamat: a mixer stabilitást nyújt a keverőtálnak, ráadásul pillanatokon belül elkészül a kevert tészta anélkül, hogy manuális segítséget igényelt volna.

Rövid pihentetés

Sokszor ahelyett, hogy órákig a konyhában álldogálnánk egy bonyolult desszert receptje fölött, inkább a könnyen, gyorsan és kevés alapanyag felhasználásával elkészíthető palacsintát választjuk, de ez nem azt jelenti, hogy minden folyamattal kapkodni kell. Szakértők szerint a tökéletes palacsinta egyik fontos titka, hogy a tészta kikeverését követően hagyjuk hidegben pihenni és nem sütjük ki azonnal. Az a legjobb, ha egy rövid időre hűtőszekrénybe rakjuk a tésztát és közben folyamatosan figyelemmel kísérjük. Viszont legyünk óvatosak: a hideg hatására a tészta összeállhat és ismét vízre vagy tejre lehet szükség, hogy visszanyerje eredeti, folyékony állagát. Ha nagyon édességéhesek vagyunk, akkor nagyban segíthet a pihentetésben egy olyan hűtő, amely például LED-kijelzős vezérlőpanelt kínál, ugyanis akkor manuálisan szabályozhatjuk a készülék hőmérsékletét és az egy órás pihentetést lerövidíthetjük.

Viszlát odaégett palacsinta!

A tökéletes tészta mellett legalább annyira fontos, hogy a megfelelő palacsintasütőt válasszuk a sütéshez és hogy a tűzhelyünk vagy a főzőlapunk hamar magas hőfokra melegítse fel a választott serpenyőt. A mai korszerű indukciós vagy elektromos főzőlapok pillanatok alatt átmelegítik a palacsintasütőt, miközben nem igényelnek tőlünk további erőfeszítéseket, ráadásul a kézi vezérlésnek köszönhetően számos hőfok-opciót kínálnak, így, ha túl is melegítjük a palacsintasütőt, akkor is pillanatok alatt megmenthetjük a helyzetet. Aranyszabály ugyanakkor, hogy a palacsintát mindig olajon süssük, lehetőleg ecsettel kenjünk ki a serpenyőt, és a fordítással bánjunk nagyon óvatosan: szuper érzés a levegőbe feldobni a félig kész palacsintákat, de ez gyakorlat kérdése, úgyhogy csak akkor vállaljuk be, ha sok időnk van és nem vagyunk olyan éhesek, minden más esetben inkább spatulát használjunk!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 462

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!