Jó szerszám, fele munka…minőségi késsel a konyhában
Jó szerszám, fele munka, tartja a közmondás, amely nagyon igaz a kések esetében is. Ehhez viszont az kell, hogy egy adott munkához a megfelelő és minőségi eszközt vegyük a kezünkbe.
A profi szakácsok lenyűgöző könnyedséggel és gyorsasággal aprítják a zöldséget, vágják hajszálvékony karikákra a hagymát, vagy éppen szeletelik a sült húst ízlésesen tálalható darabokra. A mozdulatok tökéletességében a gyakorlaton és technikán kívül nagy szerepe van a késnek is. Ezt csak az tudja, aki már dolgozott profi felhasználók igényei szerint készült késsel. A markolat anyaga és ergonomikus kialakítása, a penge hossza és megmunkálásának módja, valamint az eszköz súlyelosztása mind hozzájárul ahhoz, hogy egy kés jó, vagy rossz.
Jóllehet, a minőségi vágószerszám ára igen borsos, azonban megfelelő karbantartással – élezéssel és tárolással – hosszú évekig megkönnyíti a konyhai munkát. Nem kell megvásárolni az üzletekben található összes késfajtát vagy egy teljes sorozatot, öt-hat alaptípus egy hagyományos háztartás minden igényét kielégíti.
Elsősorban a penge formája határozza meg a kés funkcióját.
A kenyeret, puha zöldségeket – például a paradicsomot – szinte kizárólag recés élű késsel lehet szépen szeletelni, a tudományos magyarázat szerint azért, mert a kés recéje és a vágott anyag közé jutó levegő megkönnyíti a puha és képlékeny anyagok egyenletes, sima vágását.
Pedig egészen a harmincas évekig nem létezett csak egyenletes élű vágószerszám. Ekkor gyártott először Németországban Franz Güde lencse alakú mély marásokkal ellátott kést; a márkát a mai napig a kenyérszeletelők királyának tartják.
A rövid, hat centiméter hosszúságú hámozó- és a hegyes végű csontozókés is alapvető konyhai kellék.
A rövid, hajlított pengéjű modellek leginkább a zöldségek tisztítására és aprítására ideálisak, míg a nagyon hegyes változatot húsok csontozására érdemes használni.
Ezeken felül minden konyhában szükség lehet egy úgynevezett szakácskésre daraboláshoz. A penge hossza – márkától függően – 16-30 centiméter között mozog. A hosszabb penge általában vastagabb anyaggal és pluszsúllyal jár, ami könnyíti a vágást, de fáraszthatja a kart vagy a kezet.
Hozzászólás zárolva.