Facebook hozzászólás
254

Karácsonyi bájital-receptek

A karácsonyi vásárban forralt bort iszogatni az egyik legjobb téli elfoglaltság. Vannak tipikusan hideg időre való italok, és ezekért ki sem kell mozdulni a lakásból. Tippjeink segítségével otthon is elkészíthetik őket.

A forralt bort általában az is szereti, aki amúgy nem rajong a borért, hiszen úgy lehet ízesíteni, ahogy a kedvünk tartja. A legegyszerűbb módszer, ha kész fűszerkeveréket veszünk, és egyszerűen összeforraljuk a borral. Az alaprecept mindenképpen fahéjat, szegfűszeget, cukrot és citromot, de sokan egy kis vízzel is szeretik felhígítani a remek italt.   

Tehetünk bele fekete teát, aszalt gyümölcsöket, vaníliát, még egy kis rumot is, a lehetőségek határtalanok.  

Másik, főleg angol nyelvterületen kedvelt ital a grog, ebben lehet whisky, gin vagy rum, de mindenképpen vizezik és cukrozzák. Általában a pohárban készítik el, citromszeletet, cukrot tesznek bele, felöntik háromnegyedig forró vízzel, és ehhez adnak egy kevés alkoholt. Természetesen ez is ízlés szerint variálható, ebbe is kerülhet tea, különböző fűszerek, de még tojás is.

Nagy kedvenc karácsonykor a tojáslikőr, ezt minden valamirevaló háziasszony csinál már. Nem is bonyolult, tojás, cukor és tej kell hozzá, ezt akár gyerekek is ihatják. A felnőttek önthetnek bele rumot és ízesíthetik fűszerekkel.  

A puncs, bár amerikai filmekben hallani róla sokat, valójában Indiából származik, eredetileg rizspálinkából, vízből, teából, cukorból és citromból készítették. Mostanában leginkább nem túl erős rumból csinálják, de tesznek bele bort, narancs- és citromlevet, teát, cukrot. Ezeket megmelegítik, és egy nagy öblös tálban kínálják. 
 
Kicsiknek remek ital lehet a forró csoki, ehhez csupán egy kis vízzel gőz fölött kell felolvasztanunk tíz dkg étcsokoládét, és össze kell kevernünk tejjel. Minél kevesebb tejet használunk, annál sűrűbb lesz. Tehetünk a tetejére tejszínhabot és csokireszeléket is.

A meleg tejet is variálhatjuk, abba is tehetünk cukrot, fahéjat, szegfűszeget, vaníliát, dúsíthatjuk egy kis tejszínnel. Biztosan senki nem tud majd ellenállni.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!