Kenyérhelyettesítő magokból
Különböző diétákban sokan szenvednek attól, hogy nem ehetnek kenyeret. Ez a zabpehelyből és lenmagból készült ropi bár nem pótolja a kenyeret, de valamilyen krémmel, zöldséggel remek választás, de buliban is jó szolgálatot tesz, mint rágcsálni való.
Hozzávalók:
5 evőkanál zabpehely
5 evőkanál tökmag
5 evőkanál napraforgómag
5 evőkanál lenmag–szezámmag vegyesen (minél több a lenmag, annál jobban ragad a tészta magától, főleg, ha az elején leforrázzuk, ilyenkor a tésztából kimaradhat a tojás)
1 tojás
1 kávéskanál füstölt paprika
1 kiskanál só
Elkészítés
A zabpelyhet és a lenmagot leforrázzuk 1,5-2 dl vízzel, amikor megpuhult és lehűlt, hozzákeverjük a többi alkotóelemet. Sűrű, kenhető masszát kapunk. Egy nagyobb tepsi aljára sütőpapírt helyezünk, arra vékony rétegben rákenjük a tésztát, betoljuk a sütőbe 180 fokra, és lassan szárítjuk-pirítjuk. Amikor világosbarna a teteje, akkor már nagyon óvatosak vagyunk, mert könnyen megég. A legjobb módszer, hogy amikor világosbarna, akkor lezárjuk a sütőt és benne hagyjuk, amíg a sütő kihűl, akár egy éjszakára is. Ha a tészta megsült, akkor megpróbálkozhatunk a megfordításával is, ilyenkor le kell húzni az aljáról a sütőpapírt, és visszatehetjük a fenekével felfelé, hogy ott is megpiruljon.
Hozzászólás zárolva.