Facebook hozzászólás
1 691

A MAZEL TOV RECEPTJE

Készíts otthon shaksukát!

A közel-keleti konyha rajongóinak aligha kell bemutatnunk a shakshuka néven ismertté vált közel-keleti lecsót, amely a hummusz és falafel mellett az izraeli gasztronómia egyik legnépszerűbb fogásaként terjedt el világszerte.

A zöld shaksuka. Fotó: Mazel Tov
A zöld shaksuka. Fotó: Mazel Tov

Hozzávalók 4 főre: 350 g vöröshagyma, 50 g zöld chili mag nélkül (elhagyható), 1,5 kg paradicsom, 600 g paradicsompüré, 700 g fehér paprika, 2 és fél ek. só, másfél ek. füstölt pirospaprika, 1 tk. bors, 2 liter víz, 50 g cukor, 1 dl olívaolaj, 8 tojás.
Elkészítés:
1. A hagymát vágjuk kockákra, és olívaolajon kezdjük el üvegesre párolni, pirítani. Amikor a hagyma már karamellizálódott, adjuk hozzá a zöld chili paprikát és a fehér húsú édes paprikát. 2-3 percig pirítsuk együtt, majd tegyük bele a paradicsompürét és a hámozott paradicsomot. Ezzel egy időben hozzáadhatjuk a sót, a pirospaprikát, a fekete borsot, a cukrot és a vizet. Az egészet főzzük még 15-20 percig, majd húzzuk félre és várjuk meg, amíg kissé kihűl.
2. Ebben a formájában több napig is eláll a hűtőben. Tálaláskor szedjük kisebb, lapos aljú edénybe és üssünk bele két egész tojást. Az egészet nagy lángon addig forraljuk, amíg a tojás megfő benne. Figyeljünk rá, hogy a shakshuka lágy tojással lesz igazán finom, nem baj, ha kicsit folyós marad a sárgája. Ízlés szerint bármilyen feltéttel fogyasztható, mi ezúttal fetát morzsoltunk a tetejére.
(Fotó – Recept: Mazel Tov: Emberek, ételek, élmények c. receptgyűjtemény – Puskás Nóra)





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!