Facebook hozzászólás
1 047

MA VAN A KÁVÉ VILÁGNAPJA

Kezdd a napot kávéval és fejezd be pezsgővel! – tartja a mondás

Mi a közös a kiváló minőségű érlelt kávéban és a tradicionális eljárással készült pezsgőben? A kézi szüretelés, a türelmes érlelés, valamint a speciális termőtalaj, ami meghatározza mindkét ital egyedi karakterét.

Vulkanikus talajon érik a szőlő Fotó: Kreinbacher
Vulkanikus talajon érik a szőlő Fotó: Kreinbacher

Nemcsak ennél a különleges kávénál, de a Kreinbacher tradicionális eljárással készült pezsgői esetében is elengedhetetlen a kézi szüretelés, a precíz válogatás, az érlelés, és fontos szerepet játszik a vulkanikus termőtalaj is. Mindkét italnál maghatározó az érlelés szerepe, amely a magas minőséget és az utánozhatatlan ízeket adja. Az indonéz kávéhoz hasonló kifinomultsággal készülnek a Kreinbacher Birtok pezsgői is. A kávéhoz hasonlóan a pezsgőkészítéshez használt alapborok karakterjegyeit és savasságát is alapvetően meghatározza a talaj összetétele, ami mind Somló, mind Szumátra esetében vulkanikus eredetű kőzetekből áll. Ahogy a szumátrai farmereknél, a minőségnek a birtokon is a kézi szüret az alapja, és a termést többször is gondosan átválogatják, hogy csak sérülésmentes, egészséges fürtök kerüljenek a présbe.

 

Dupla érlelési időt kap Fotó: Kreinbacher
Dupla érlelési időt kap Fotó: Kreinbacher

A pezsgő palackos érlelése ideális pincehőmérsékleten, 18-36 hónapon át tart, hiszen a Kreinbachernél minden tételnél a minőségi pezsgők kategóriájában előírt, 9 hónapos érlelési idő minimum kétszeresét veszik alapul. Az érlelés hatására egyre komplexebb, finomabb aromák és krémesebb buborékok alakulnak ki a pezsgőben.

 

Kávés pezsgőkoktél Fotó: Pinterest
Kávés pezsgőkoktél Fotó: Pinterest

És hogy összehozzuk ezt a két nedűt, adunk most  egy kávés pezsgőkoktél receptet is:

Hozzávalók:
kb. 40 ml kávélikőr (vagy kávé)
kb. 150 ml pezsgő (ízlés szerint száraz, vagy édes)
1 gombóc kávé fagylalt (de lehet vanília is)
maradék csokidara

Dísztéshez: 
1 tk cukorszirup (lehet méz is)
1 tk csokidara

Elkészítés:
A cukorszirupot kistányérra öntjük és belenyomjuk a pohár száját. Egy másik tányérra szórjuk a csokidarát és abba is belenyomjuk. A pohár aljába teszünk a maradék csokidarát, arra jön a fagyi, meglocsoljuk a kávélikőrrel és felöntjük pezsgővel. Cheers!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!