Kókuszpuding áfonya zselével
Ez a puding nagyon finom kókuszos ízű és grízes állagú. Rendkívül olcsó, jó hozzá bármilyen lekvár, idénygyümölcs, olvasztott csoki, valamilyen sziruppal is nyakon löttyinthetjük, ehetjük rámorzsált keksszel, kompóttal, vagy egyszerűen magában, desszertként.
Hozzávalók 4 fő részére
A pudinghoz:
0.5 liter kókusztej
2 dl víz
1.5 púpos evőkanál kukoricakeményítő / más keményítő
4-5 evőkanál eritritol / kókuszcukor, de ez a pudingunkat kissé megszínezi / más a Bulkshopban kapható cukor (pl. xilit)
5 nagy kanál a tej készítésekor visszamaradt kókuszreszelék
1 púpozott mokkáskanál őrölt citromhéjpor
1 púpos kávéskanál pektin
1 leheletnyi citromsav
1 mokkáskanál vanília / aroma is jó
1 fél mokkáskanál őrölt kardamom
1 csipet só
Hozzávalók az áfonyazseléhez:
1/3 tasak mirelit vagy egy nagy marék friss áfonya
1 bögre víz
1 kávéskanál agar agar
2 evőkanál eritritol / más a Bulkshopban kapható cukor
fél citrom leve
Elkészítés
1. A keményítőt keverjük össze a cukorpótlóval, a pektinnel, a citromsavval, a fűszerekkel és oldjuk fel a vízben.
2. A tejet tegyük fel forrni.
3. Amikor a tej felforrt folyamatos keverés mellett tegyük hozzá a beáztatott keményítőt.
Újra forraljuk fel a masszát és főzzük 1-2 percig, a zselatinnak ugyanis főnie kell, hogy kifejtse majd a hatását.
4. A megfőtt pudingot / vagy csak egy részét adagoljuk tálaló tálkák aljába vagy egyetlen nagy pudingos tálalótál aljába.
Tegyük a hűtőbe.
5. Készítsük el a zselét.
Az agar agart oldjuk fel a vízben, forraljuk fel, amíg besűrűsödik (2-3 perc).
Turmixoljuk meg az áfonyát és szűrjük ki belőle a magokat és a héjmaradványokat (ezt együk meg).
A leszűrt áfonyaléhez adjuk hozzá az agar agart és citromlevet.
Az agar agaros áfonyát öntsük a kihűlt pudingra és tegyük vissza a hűtőbe. Egy órányi idő alatt megzselésedik.
Ha tettünk még félre pudingot halmozzuk a megkötött áfonyára. Hűtsük.
Ha belefér az életmódunkba, az elveinkbe, a diétánkba egy doboznyi Cocomast verjünk fel egy kanál eritritollal habbá, keverjünk bele egy habfixálót és ezzel a kókuszhabbal díszítsük még a pudingunkat.
Hozzászólás zárolva.