Facebook hozzászólás
423

Mexikó és az egzotikus tömények esete

A nyár a trópusi ízekről is szól – cikksorozatunk legújabb részében a legfinomabb tequila- és a mezcal alapú italok történetével ismerkedünk meg

Koktélos rovatunkban a budapesti PIÑA Coctail Bar csapata vezet be minket a koktélok történelmébe, és kedvenc szezonális vagy épp ikonikus koktéljainknak titkos receptjeibe. Az esős június végéhez közeledve ők is megszomjaztak a jeges nyári koktélokra, így most egészen a forró Mexikóig repítenek minket!

Számtalan tequila létezik. Fotó: Pinterest
Számtalan tequila létezik. Fotó: Pinterest

 

A turizmusáról, képzőművészetéről, és nem mellesleg a több száz millió agave növényről híres ország számunkra most legfontosabb települése, Tequila 500 éves múltra tekint vissza. A térségben több tízezer ember dolgozik a kék agave ültetvényeken, amelyek egyre nagyobb területet foglalnak magukba.

Ahogy a híres olasz sajtok esetében, úgy hosszú évekig itt is csak egy bizonyos tartományban, Jaliscoban lehetett hivatalosan tequilát készíteni, mára azonban a két szomszédos tartomány is elnyerte ezt a jogot, ami persze rengeteg munkával és türelemmel jár.

A hatalmas agave növényekből 400 éve készítenek alkoholos italt, és maga a folyamat is sokáig tart: ezek a (nem kaktusz!) pozsgások ugyanis 8-10 éves korukban érnek meg a betakarításra, és kidöntésük után új növényt kell ültetni a helyükön.

A jimadorok, azaz az aratók a növény szíve (a nagyjából 40-100 kilós piña) körüli leveleket mind levágja, a tequila ugyanis ebből a legbelső részből készül, amely nyesés után valóban egy nagy ananászra hasonlít.

Agavé-szüret. Fotó: Pinterest
Agavé-szüret. Fotó: Pinterest

 

És hogy mi a különbség a tequila és a mezcal között? A mezcal egy szélesebb kifejezés, amely magában foglal a tequilán kívül más, agave növényből készült alkoholos italokat is. A tequila csak kék agavéból, míg a mezcal típusú italok több fajta agave növényből is készülhetnek, és a szabályozásuk is kissé szabadabb, a piñát pedig egy földbe ásott gödörben pörkölik meg a fermentálás előtt – ettől kapja jellegzetesen füstös ízét.

Míg a tequilát és a mezcalt Mexikóban tisztán isszák, addig mi szeretünk belőlük izgalmas koktélokat keverni, méghozzá rendhagyó módon! Legyen szó sötétre pörkölt kávészemeken való átcsepegtetésről, sós-grapefruitos frissítőről, paradicsom-lime-eper kombinációról, vagy épp egy chilis-vaníliás, füstös mezcal margaritáról, a lehetőségek száma végtelen! 

Ha van kedvetek, REGISZTRÁLJATOK A BÁR TEQUILA-KÓSTOLÓ ESTJÉRE június 27. szombatra, ahol végigtesztelhetitek ezeket a forró hangulatú ízbombákat!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!