Facebook hozzászólás
340

Mogyoróvajas, csokis keksz

Emlékszem, sok évvel ezelőtt szent borzadállyal néztem azokra, akik ettek már valaha mogyoróvajat, sőt, nemcsak ettek, de szeretik is azt. Hogy lehet a mogyoróból vajat készíteni? Aztán mikor egy tengeren túli látogatásom alkalmával először kóstoltam mogyoróvajjal töltött csokoládét, éreztem, hogy közel a vég. Örökre rabja lettem a mogyoróvajnak.

Mogyoróvajas, csokis keksz, Kép: flickr.com
Kép: flickr.com

Hozzávalók 30 közepes méretű darabhoz:
6 dkg vaj
15 dkg mogyoróvaj (sima vagy darabos, egyre megy)
1 tojás
15 dkg liszt
15 dkg barna cukor
10 dkg csokicsepp
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál vanília kivonat
nagy csipet só
Elkészítés:
A kétféle vajat robotgéppel habosra keverem. Hozzáadom a tojást, azzal is keverem egy kicsit, majd hozzáadom a cukrot és a szódabikarbónával elkevert lisztet, sót, majd ennek a keveréknek is adok a robotgéppel egy fordulót. Adjuk hozzá a vanília kivonatot és a csokicseppeket, majd kézzel még gyúrjuk át alaposan. Formáljunk kis golyókat a masszából, és ültessük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól legalább 5-6 centi távolságra, tekintettel arra, hogy sütés közben a szódabikarbónától terjedelmesek lesznek a kekszek. 190 fokon 10 perc sütés elég nekik. Amikor kivesszük a sütőből, még lágynak fogjuk érezni a tésztát, de emiatt nem kell aggódnunk, miközben hűlnek a kekszek, meg is fognak szilárdulni.

Kenyérlángos, a magyar pizza
Ugye tudjuk, hogy a töki pompost nem akkor találták fel, amikor a kézműves vásárokon és fesztiválokon elkezdték árulni méregdrágán? De nem ám! Régen, amikor kemencében sült a kenyér, a megkelt tésztából mindig lecsippentettek egy darabot, amit a gyerekeknek sütöttek meg, aztán a kamrában található finomságokkal gazdagon megrakták. Őrizzük meg a hagyományainkat, és bátran álljunk neki a pompos sütésnek otthon is!

https://www.eletforma.hu/kitchen-aid



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!