Facebook hozzászólás
75

Olaszország lenyűgöző ízei

A tiramisu, a tésztaételek és a pizza, ami általában eszünkbe jut, ha az olasz konyha kerül szóba. Sokunkban felvetődhet még a pesto, a paradicsom, a parmezán, a panna cotta és a rizottó gondolata is.

Egészen biztosan nincs olyan ember, aki ne tudna legalább néhány jellegzetességet felsorolni az olasz gasztronómia végtelen tárházából. Ennél persze jóval gazdagabb és árnyaltabb az olasz konyha, ami a sokszínű és ezerarcú vidékeinek köszönhető.

Egyes tájakon más és más alapanyagok, fűszerek, ízesítők és konyhatechnológiai eljárások használatosak. Ami azonban közös mindegyikben, az a kifinomult egyszerűség és a fantasztikus ízek harmóniája.

A hagyományos Carbonara spagetti

Az olaszokról tudni illik, hogy nem szeretik, ha megváltoztatják tradicionális receptjeiket. Ha valaki mégis ilyesmire vetemedik, az tisztelje meg őket és az ételt annyival, hogy nem hívja a fogást ugyanazon a néven.

Így van ez a hagyományos Carbonara spagetti receptjével is, ami nemcsak itt helyben, de világszerte nagy népszerűségnek örvend. Ami azonban azzal jár, hogy sokan és sokféleképpen készítik el, különböző változtatásokat és újításokat eszközölnek.

A klasszikus Carbonara receptje alapján készült étel olcsó, gyorsan elkészíthető és laktató fogás. A 2. világháború végén született egy bolognai szakács által, akinek a szegénység és élelmiszerhiány közepette kellett valami ízleteset főznie a katonáknak.

Mindössze néhány alapanyag állt rendelkezésére: tojás, pofaszalonna, tej és sajt, sóval és borssal ízesítette.

carbonara spagetti
A carbonara spagetti igazi olasz specialitás

A híres olasz pizza

Az egész világon elterjedt és az egyik legkedveltebb étel a pizza, ami eredetileg a római időkben még megkent vagy felkent kenyérféleség volt. Aztán egyre többféle és egyre különlegesebb feltétek kerültek rá, a széle emiatt fel lett hajtva, hogy le ne csússzon a sok finomság.

Manapság számtalan variációban készítik, akár a tészta, akár a rávalók tekintetében. Sokak szerint az olasz pizza annál jobb, minél délebbre utazunk az országban, Rómától lefelé már nem is találunk olyat, amiben valami kifogásolnivaló volna.

Campania és Nápoly környékén kétféle feltéttel szolgálják fel a pizzát: margherita vagy marinara. A margherita paradicsomot, mozzarellát és bazsalikomot takar, a marinara alapanyagai pedig a paradicsom mellett a fokhagyma és az oregánó.

Igazi különlegesség és ízkavalkád a különböző sajtok kedvelői számára a quattro formaggi, azaz a négyféle sajtos pizza.

Ahány ház, annyi szokás

Olaszországban járva hatalmas választékot találunk a sok finomság között, minden táj másképp szép és minden étel máshogy finom. Vannak szerte az országban különböző specialitások, híres olasz ételekből nincs hiány.

Főzőtudományuk könnyedén megtanulható, az alapanyagok beszerezhetőek és nem igényelnek bonyolult műveleteket. A magas minőségű, megfelelő összetevők azonban mindenképpen fontosak az igazi, hamisítatlan olasz ízek eléréséhez.

Ami pedig a varázsát adja, az a híres olasz temperamentum, na ezért már érdemes az országba utazni és felfedezni csodás hangulatát.



Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!