Szaftos és omlós
Pácolt pulykasült – amerikai módra
Egyelőre a Hálaadás nálunk nem ünnep – és reméljük, ez így is marad -, viszont az amerikaiak igencsak értenek a pulykához, úgyhogy most onnan hoztunk nektek egy pulykasült receptet. Macerás, de a végeredmény mennyei. Karácsonyra is tökéletes.
Aznap, amikor sütnéd a pulykát, vedd ki a pácléből, adj időt neki, hogy lecsöpögjön leszáradjon – legjobb egy rácsra tenni. Egy kis tálban keverd össze a fűszervaj hozzávalóit és habosítsd ki. A pulyka üregét töltsd meg a gyümölcsökkel, a répával, a zöldségekkel és a hagymák felével. A maradékot oszlasd el a tepsiben, majd helyezd rá a pulykát és kösd össze a lábait. Alaposan kend be pulyka külsejét a fűszervajjal.
Mehet a sütőbe és pirítsd 1 órán át. Ezt követően locsolgasd a húslevessel, amíg az el nem fogy. Süsd a pulykát még kb. 2–2 1/2 óráig. A lényeg, hogy a sütőben ne tedd a felső rácsra és ne használj magas hőfokot, mert ez egy hatalmas darab hús és lassan fog átsülni. Nem lehet az időt kispórolni belőle. Ha azt látod, nagyon pirul a teteje, fedd le alufóliával, de az ne érjen a húshoz, csinálj belőle egy ‘sátrat’. A hagyományos hústűvel szurkálós módszer segít annak eldöntésében, jó-e már a pulyka. Ha nem jön vér belőle, akkor rendben van.
Ha kész, hagyd a pulykát 20 percig pihenni, mielőtt felvágod.
Tipp: Amerikában hagyományosan áfonyaszószt, édesburgonya pürét, vajas zöldbabot és/vagy zöldborsót adnak a pulyka mellé.
Hozzászólás zárolva.