Pórékrémleves
Már nem emlékszem, hogyan lett nálunk ez A Kedvenc Leves, talán egy karácsony előtti teszetoszáskodásom eredménye lett, és aztán úgy maradtunk. Évekig minden karácsonykor és minden családi ünnepen ezt kellett asztalra adni, néha legörbülő szájjal kérleltem a többieket, hadd főzzek inkább más levest, de nemigen engedtek a póréból.
Hozzávalók:
1 megtermett póréhagyma, a zöldje is
1 nagy fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors, őrölt rozmaring, bazsalikom
3 dl tejszín
fél liter tej
2 evőkanál liszt
Elkészítés:
A hagymákat összedarabolom, egész pici olívaolajon puhára párolom. Turmixba töltöm és némi tej hozzáadásával pürésítem. Abban a lábasban, amiben a hagymák párolódtak, olívaolajjal és liszttel rántást készítek, majd hozzáöntöm a hagymapürét. Átforralom és ízesítem: ekkor jön a só, a bors, a rozmaring és a bazsalikom. Nálam ennek a levesnek a lelkét a rozmaring adja, úgyhogy kap belőle bőven. Belepottyantok egy erőleves kockát is a masszába, majd felöntöm tejjel. Kiforralom, a végén hozzáöntöm a tejszínt is. Lehet levesgyönggyel tálalni, esetleg pirított bagett szeletekkel, amire szórunk egy csepp parmezánt.
Lisztmentes változat: A hagymához darabolok még egy-két szem krumplit, azzal együtt főzöm puhára a hagymákat. Pürésítés után már csak hozzá kell adni a tejszínt, nem kell bele liszt.
Hozzászólás zárolva.