Facebook hozzászólás
1 375

Rózsi néni borulós sajtos pogácsája

Van belőle tepertős, krumplis, túrós, vajas és sajtos, no meg még annyiféle, amennyit a fantáziánk elbír. Mert mindenki másképp csinálja – a pogácsát is. Ez most egy kicsit szépséghibás, de annál finomabb változata a sajtosnak. Derűre is borul…

Kép: PP archív/Fényes Gábor

Hozzávalók

3 deka élesztő
1 deci langyos tej
50 deka finom liszt
25 deka sertés zsír
(vagy margarin)
20 deka reszelt sajt
2 tojássárgája
1 doboz tejföl vagy kefír
(illetve annyi, amennyivel puha, de gyúrható tésztát kapunk)

Elkészítése

Az élesztőt a langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk. A lisztbe belemorzsoljuk a zsiradékot, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, 15 deka reszelt sajtot, sót, a tojássárgáját és annyi tejfölt vagy kefírt, hogy rugalmas, de gyúrható tésztát kapjunk.

Harminc percig pihentetjük a hűtőben, majd kinyújtjuk, és hajtogatjuk. A nyújtás-hajtogatás műveletét még 2-szer megismételjük, ettől lesz majd leveles a pogácsa. A harmadik hajtogatás után ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a tetejét tojással megkenjük, és rászórjuk a maradék sajtot.

A tepsiben egymás mellé sorakoztatjuk őket, majd előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük. Vigyázat! Sütés közben felfelé növekedik, de közben oldalra is borul, innen kapta a nevét is.

Ne törődjünk vele, ha egy kicsit „szédült” és szétdűlt. Nagyon finom!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!