Húsmentes fogások
Spenótos receptek nagycsütörtökre
Aki tisztességgel végigcsinálja a nagyböjtöt, annak a hagyományok szerint nagycsütörtökön valami zöldet kell ennie – ez rendszerint spenót. Hogy kilépjünk a klasszikus keretekből, hoztunk nektek pár különlegesebb receptet. Lehet belőlük köret, előétel, főétel, de akár vendégváró falatként is funkcionálhatnak az ünnepek alatt. Örökérvényű jótanács: mindig legyen otthon mélyhűtött leveles tészta!
Spenótos wrap
Hozzávalók
- 2 csomag tortilla (nem baj, ha nem találsz spenótost)
- 30 dkg fagyasztott spenót
- 10 dkg majonéz
- 10 dkg tejföl
- 20 dkg krémsajt
- 1 csomag újhagyma aprítva
- ½ piros paprika apróra vágva (kápia, kaliforniai, pritamin)
- 1-2 teáskanál fokhagyma granulátum
- só, bors
- opcionális: 4 szelet bacon ropogósra sütve és apró darabokra törve
Elkészítés
Keverjük össze a majonézt, a tejfölt, a lágy krémsajtot, a hagymát, a kockákra vágott kaliforniai paprikát, fokhagymát, sót, borsot (és a szalonnát).
A spenótot felolvasztjuk, alaposan kinyomkodjuk, majd hozzáadjuk a masszához.
A keverékkel megkenjük a tortilla lapokat és jó szorosan feltekerjük.
Lefóliázva (hogy ki ne száradjon) tegyük hűtőbe néhány órára, de akár egy éjszakára is maradhat, hogy az ízek jól összeérjenek.
Vágjuk tetszőleges nagyságúra, vagy hagyjuk egyben.
Répás-spenótos tekercs
Hozzávalók
- 45 dkg fagyasztott spenót
- 3 tojás
- 7 dkg hagyma
- 6 dkg sárgarépa
- 5 dkg mozzarella apróra vágva
- 10 dkg zsírmentes túró
- 1 evőkanál petrezselyem
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál curry por
- ¼ teáskanál chili pehely
- só, bors
- olajspray
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Olvasszuk fel a spenótot, nyomjuk ki belőle a vizet.
A spenótot, 2 tojást, a mozzarellát, a fokhagymát, a sót és a borsot keverjük össze.
Helyezzünk sütőpapírt egy tepsibe és permetezzük meg olajspray-vel.
Simítsuk el rajta a keveréket, süssük 15 percig, majd hagyjuk kihűlni.
A hagymát és a petrezselymet aprítsuk fel és reszeljük le a sárgarépát.
Egy serpenyőbe fújjunk az olajspray-ből és azon dinszteljük meg a hagymát, majd adjuk hozzá a sárgarépát és a petrezselymet is, és hagyjuk kb. 2 percig sülni.
Ha lehűlt, jöhet hozzá a túró, a maradék tojás, a curry, a chili, só, bors.
A kihűlt spenótlapunkat vegyük ki a sütőből, és egy nagyobb késsel vagy lapáttal, válasszuk el a sütőpapírtól, de hagyjuk rajta.
A répás tölteléket kenjük rá a spenótra – a széleknél hagyjunk ki 2 centit.
Óvatosan tekerjük fel a spenótszőnyeget, tegyük vissza a tepsibe és süssük 25 percig.
Hagyjuk 5-10 percig hűlni, mielőtt szeletekre vágnánk és tálalnánk.
Hozzászólás zárolva.