Új magyar sütemény született – Egy falat mennyország
A magyar cukrászokat a Biblia ihlette. A világ hívő közössége Budapestre figyel szeptember 5-12 között. Ismét a magyar főváros ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, amely a római katolikus egyház világméretű eseménye. Erre az alkalomra hirdetett pályázatot a Magyar Cukrász Ipartestület. Az egyik legfontosabb feltétel az volt, hogy olyan alapanyagokat használjanak a cukrászok, amelyek a Bibliában is megjelennek.
A római katolikus hívők nemzetközi találkozóját utoljára 1938-ban rendezték Magyarországon. 83 év után ismét Budapest ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, amely emberek tízezreit vonzza a magyar fővárosba. Az eseményre a vendéglátók, ezen belül a cukrászok is kiemelt figyelemmel készülnek. A Magyar Cukrász Ipartestület pályázatot írt ki egy új sütemény megalkotására.
Az új recept egyik legfőbb kritériuma az volt, hogy a sütemény meghatározó ízének kialakításában olyan alapanyagokat használjanak a cukrászok, amelyek a Bibliában is megjelennek. Ilyen például a füge, a datolya, a gránátalma, a szeder, a mandula, a dió, a pisztácia, a bab, vagy az olívaolaj. A tervezés során ügyelniük kellett a cukrászoknak arra is, hogy alkotásuk a rendezvény jellege miatt egyenként csomagolható és hűtés nélkül is tárolható legyen.
Az első fordulóból az ítészek hét süteményt juttattak be a döntőbe.
- Fügés keksz – Andrész Petra, Andrész Cukrászda, Biatorbágy
- Mandulás szedres kocka – Benczur Sándor, Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely
- Názáret – Czömpöly Eleonóra, Cake Art Cukrászat, Táplánszentkereszt
- Egy falat mennyország – Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti
- A szeretet íze – Márkus Beáta, Bejó Cukrászda, Békéscsaba
- Szent Erzsébet rózsái – Vadócz Jenő, Promenád Kávéház, Balatongyörök
- Hála – Csuta Rita, Csuta Cukrászda, Csákvár
A pályázat győztese
A nyertes Karl Zsolt cukrászmester lett, Egy falat mennyország nevű süteményével. Az értékelés szerint jól ötvözte termékében a magyar cukrászhagyományokat a Bibliában is megjelenő alapanyagokkal. A Pozsonyi tésztába csomagolt, gazdag, gyümölcsös töltelékkel készült sütemény minden kritériumnak megfelelt és a bírálók véleménye szerint jól tudja bemutatni a magyar cukrászati hagyományokat a külföldről érkező vendégek számára is.
Hozzászólás zárolva.