Sütőben sült puha fánk
Ennek a fánknak nagy előnye, hogy sütőben sült, ezért minden felesleges zsiradéktól mentes. Azoknak ideális elkészíteni, akik tartózkodnak a túlzott zsírfogyasztástól. Egy pillekönnyű, laza szerkezetű, különféle töltelékekkel fogyasztható fánk alternatív, gluténmentes lisztek keverékéből.
Hozzávalók 20 fánkhoz
15 dkg barna rizsliszt / fehér is jó
5 dkg tápiókakeményítő
3 dkg nyílgyökérliszt
10 dkg barna nádcukor / más a Bulkshopban kapható cukor vagy cukorpótló
2 dkg burgonyapehely
5 dkg kókuszzsír/növényi margarin
1 csipet só
1/2 csomag sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál konjakliszt
1 mokkáskanál vanília
1 nagy alma + forró víz szükség szerint
Elkészítés
1. Az almát hámozzuk meg, reszeljük le, a levét nyomkodjuk ki.
2. Az ama levét, ha szükséges pótoljuk ki vízzel, hogy egy fél bögrényi folyadékunk legyen és forrósítsuk fel, a forró vízbe keverjük bele a zsiradékot.
3. A száraz hozzávalókat mérjük ki és keverjük össze egy tálban.
4. A száraz hozzávalókhoz adjuk hozzá az almaleves folyadékot.
Sűrű, nem formázható, nokedli állagú masszát kell kapnunk.
5. A masszát simítsuk bele a fánksütőbe vagy más kerek formázó sütőbe, akár a muffinsütő is jó. Kalkuláljuk be az adagolásnál, hogy a fánkocskáink alaposan megnőnek sülés közben.
6. 15 perc alatt 170 fokos sütőben megsülnek, de azért tegyünk egy tűpróbát. Ne süssük túl a fánkokat, mert a rizsliszt miatt hamar kiszáradnak. Persze úgy is finomak, de nem fánkszerűek.
7. Hűtsük keveset a formában, majd borítsuk ki a fánksütőből és díszítsük kedvünkre csokival, lekvárral, pudinggal.
Hozzászólás zárolva.