Facebook hozzászólás
359

Sütőtökös-fahéjas csiga

Az egész család oda lesz ezért az őszi desszertért! Reggelire, de délutáni nasinak is elkészítheted.

Gökler Kriszti fitness- és életmód blogger megosztja a sütőtökös-fahéjas csiga receptjét, aminek a gyerekek örülni fognak a játékossága miatt, a felnőttek meg azért mert, cukormentes!

A sütőtök számtalan formában elkészíthető és nagyon jó barátságban van, akár az édes, akár a sós fűszerezéssel is. Magas vitamin-, és ásványianyag-tartalma van, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú, ezért az őszi időszakban igazi szuperélelmiszer. Kriszti nagy kedvence, ezért minden évben szívesen kísérletezik melyik ételbe vagy akár italba lehet belecsempészni:

Próbáltam már a sütőtököt kávéval, levesként különböző ízesítéssel, salátában. Nagy rajongója vagyok ősszel a sütőtöknek és szerencsére a családom is szívesen kóstol meg új ízeket.

-mondja Kriszti.

Bár, a Halloween ünneplése náluk sem mondható még hagyományosnak, töklámpást például, már évek óta készítenek. Kriszti elmondása szerint, ha kisfiuk is nagyobb lesz, az sem kizárt, hogy együtt díszítik fel a lakást vagy szerveznek családi tematikus programot az alkalomból, nyitottak az új szokásokra.

Gökler Kriszti fitness és gasztroblogger

Ha halloween-i partyt szervezünk, és könnyen elkészíthető vendégváró falatokat szeretnénk készíteni, vagy egyszerűen csak szívesen kísérletezünk a sütőtök felhasználási módjaival, érdemes kipróbálni a lenti receptet!

sütőtökös-fahéjas csiga
A sütőtökös-fahéjas csiga az egész család kedvence lehet

Sütőtökös-fahéjas csiga

Hozzávalók (20 db-hoz):

Tészta:

  • 2 dl tej
  • 1 csomag instant élesztő
  • 80 g eritrit
  • ½ kk. só
  • 1 kk. fahéj
  • 2 db tojás
  • 60 g vaj
  • 100 g sütőtök püré
  • 270 g teljes kiőrlésű liszt
  • 270 g durum fehérliszt

Töltelék:

  • 100 g vaj
  • 150 g eritrit
  • 1 kk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 ek fahéj
  • 180 g sütőtök püré

Bevonó:

  • 100 g light mascarpone
  • 40 g porrá őrölt eritrit

A sütőtökös-fahéjas csiga elkészítése:

A tejet langyosra melegítjük, beleszórjuk az élesztőt és kb. 5 percig állni hagyjuk. Beleszórjuk az eritritet, a sót és a fahéjat, majd beletesszük a tojásokat, a vajat, a sütőtök pürét és alaposan összekeverjük. Végül több részletben beleöntjük a liszteket is és a keverőgép dagasztó fejével (vagy kézzel) alaposan összegyúrjuk. Tiszta konyharuhával lefedjük és meleg helyen legalább egy óráig kelesztjük.

A duplájára kelt tésztát szilikon nyújtólapon kb. 0,8 cm magas téglalap alakra nyújtjuk. A teljes felületet megkenjük az olvadt vajjal, rászórjuk az eritrit, fahéj és mézeskalács fűszerkeverékét, majd az egészet befedjük a sütőtök pürével. A nyújtólap segítségével szorosan feltekerjük a tésztát hosszanti oldala mentén. Éles késsel vagy cérnás módszerrel 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk a tekercset. A sütőformát bekenjük vajjal, majd egymástól 1-1 cm távolságra beletesszük a csigákat.

30 percig tovább kelesztjük, ezalatt előmelegítjük a sütőt 170°C-ra. Kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük a csigákat.

A krémsajtot összekeverjük a porrá őrölt eritrittel, ezzel vonjuk be a még meleg sütemény tetejét.

Ezt is készítsd el:



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!