Vörösboros, mazsolás pulykacsíkok
Azt gondolhatnánk, hogy a mazsolától és a vörösbortól édeskés lesz az ételünk, de a szójaszósz és a gyömbér-fokhagyma duó csodásan ellensúlyozza a két édeskés hozzávalót. Nagyon finom egytál étel, akár vasárnapra is.
Hozzávalók:
60 dkg pulykamell filé csíkokra vágva
1 csomag újhagyma felkarikázva
3 dl vörösbor
2 dl víz
3 evőkanál szójaszósz
10 dkg mazsola
1 púpos teáskanál gyömbér-fokhagyma paszta
3 evőkanál balzsamecet
10 dkg cukor
5 dkg vaj
olívaolaj
só
bors
Elkészítés:
1 dkg vajon pároljuk üvegesre a hagymát, majd öntsük rá a bort, a vizet és a szójaszószt, tegyük bele a megmosott mazsolát, és főzzük a mártást 25 percig csendes tűzön. Ennyi idő alatt kb. harmadára fog besűrűsödni. A maradék vajat egy kis olívával melegítsük össze, abban süssük aranybarnára a húst. Sózzuk, borsozzuk. Közben a 10 dkg cukorból néhány csepp víz hozzáadásával készítsünk karamellt, majd amikor szép borostyán színű, adjuk hozzá a balzsamecetet. Forraljuk össze. Az időközben redukálódott mártást botmixerrel pürésítsük, adjuk hozzá az ecetes karamellt, tegyük bele a gyömbér-fokhagyma pasztát, kóstoljuk meg, és ízlésünknek megfelelően korrigáljunk az ízeken. A mártást öntsük a húsra, rottyantsunk rajta még egyet. Rizzsel tálaljuk.
Hozzászólás zárolva.